środa, 16 listopada 2016

Barszcz Biały Z Suszonych Grzybów

Taki barszczyk w moim rodzinnym domu w czasie jesieni jest robiony bardzo często. Rodzice zawsze zbierają i susza grzyby z myślą miedzy innymi o tym barszczu. Ja się nie znam na grzybach i ich nie zbieram więc zawsze liczę na hojność mojej mamy, która daruje mi słoik takich grzybków ;)
Najlepsze w tym barszczyku jest to że wcale nie musimy jeść tych grzybków, potrzebujemy tak naprawdę tylko wywar z nich, a same grzybki są składnikiem który będziemy mogli ponownie wykorzystać... Tak, tak.. m. in do pierogów na Wigilie. Do wigilii jeszcze daleko wiec zapraszam na razie na barszczyk ;)
















Składniki na 3-4 osoby:

4-6 grzybków suszonych (kapeluszy i ogonów lub samych kapeluszy )
kawałek kiełbaski (zawsze wrzucam tyle na ile jest osób barszcz tak aby każdy dostał kawałek) lub 2 parówki
1 czubata łyżka barszczu w proszku ja daje Winiary
6-7 łyżek śmietanki słodkiej 30%
1 czubata łyżka mąki pszennej
kawałek cebulki pokrojonej w piórka i pół ząbka czosnku pokrojonego w plasterki (można pominąć)
sól, pieprz do smaku
warzywko



1.Grzybki namaczamy w wodzie i z ta wodą gotujemy je około 30 min. Jeśli chcemy zjeść grzybki podwajamy czas. Dodajemy do tej wody także kiełbaskę/parówki i gotujemy ale tylko połowę tego czasu ( czyli 15 min ).


2. W garnuszku mieszamy śmietanę z mąką oraz barszczem. Hartujemy gorącym wywarem i wlewamy przez sito do gotującego się barszczu.
3,  Przyprawiamy nasz wywar warzywkiem, solą i pieprzem.
4. Gotujemy całość z około 5-10 min.
Podajemy z utłuczonymi ziemniaczkami, okraszonymi cebulką. Smacznego !!!




8 komentarzy:

  1. Taki barszczyk to musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszny, kiedy byłam mała, zdarzało się że aż trzy dni pod rząd go jadłam ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Hm.. czy marzenie, chyba nie, wystarczy parę grzybków suszonych ;)

      Usuń
  3. pierwsze słyszę o takiej zupie! wspaniała- zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.