Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą
Są super mięciutkie i tą miękkość utrzymują bardzo długo, dlatego często lubię je piec :)
Składniki na 25-35 rogalików:
1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odst. do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (czyli taka że z łatwością będzie odchodzić od ścianek miski ale będzie nadal mięciutkie ).
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem.
Pieczemy w 180-190 stop przez około 20 min.
Składniki na 25-35 rogalików:
- 300 - 350 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- żółtko (białko do posmarowania )
- parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie )
- 3/4 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 1/4 szkl cukru + 1 łyżka
- 50 g masła lub margaryny
- marmolada różana bądź pigwowa
1. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1 łyżką cukru i odst. do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko jajka oraz cukier. Masło roztapiamy i studzimy.
3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50 gr mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (czyli taka że z łatwością będzie odchodzić od ścianek miski ale będzie nadal mięciutkie ).
Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Następnie przykładamy duży talerz np. obiadowy i odrysowujemy koło.
Koło dzielimy na 8 części.
Na każdy trójkąt nakładamy po odrobinie nadzienia (małej łyżeczce) i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min. ( ja zazwyczaj zanim zrobię drugą blaszkę rogalików to ta pierwsza jest już gotowa do włożenia do pieca )
Przed włożeniem rogalików do pieca oczywiście smarujemy je białkiem.
Pieczemy w 180-190 stop przez około 20 min.
20 comments
Porywam jednego do kawy, bo tak pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się do woli :)
Usuńwyglądają ślicznie, pycha :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńwspaniałe rogaliki. pożeram wzrokiem! mniam!
OdpowiedzUsuń:D Dziękuje :) Proszę się częstować ;)
UsuńAleż zgrabne!
OdpowiedzUsuńA smakować musiały bajecznie :)
Dziękuje :) Były wyśmienite :)
UsuńSmacznie wyglądają, bym porwała jednego :)
OdpowiedzUsuńJa bym poczęstowała, ale dawno już ich nie ma :(
UsuńJak ja lubię takie rogaliki :-)
OdpowiedzUsuń;) :D
UsuńBardzo smaczne :) Zjadła bym z kubkiem mleka :)
OdpowiedzUsuńNawet i bez mleka byś zjadła ;)
UsuńPyszne maleństwa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńPoczęstuję się :)
OdpowiedzUsuńProsze się częstować :D
Usuńale bym zjadała..
OdpowiedzUsuńParę chwil i rogaliki zaraz mogą być na twoim stole ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.