środa, 18 maja 2016

Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski

W takie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;)





















Składniki

  • 3 - 3 i 1/2 szkl wody
  • 500 g mięsa z łopatki
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego korzenia pietruszki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś a'la warzywko
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego




1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody.
2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.

W trakcie obsmażania mięsa dodajemy pokrojona w kostkę paprykę czerwoną. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku, ostra oraz słodką. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz dodajemy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy około 1 h lub i więcej aż do czasu kiedy mięsko zmięknie.

3. Pod koniec gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar.
4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia.
Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego !






10 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja :-) takie obiadki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieczęsto robię, ale bardzo lubię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ukrywam, że jak zależy mi na czasie, to bardzo chętnie robię takie gulaszowe dania. Zresztą moja rodzina je bardzo lubi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda szybko się je robi i jest bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. Cały obiad w jednym daniu, super

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze w dzieciństwie lubiłyśmy tego typu dania. Przepadałyśmy za ryżem w sosie xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.