Ekspresowe Tiramisu Bez Jajek
Pierwszy raz robiłam tiramisu i teraz jestem już pewna na sto procent, że będzie gościło u mnie częściej zwłaszcza, że nie zawiera tak prze zemnie nie lubianych surowych jajek. Robi się je szybko i równie szybko znika, ale warto dla tych kilku chwil przyjemności :)
Składniki na formę 23 x 19
1. Szykujemy sobie naczynie w którym będziemy robić tiramisu i wstępnie układamy w nim suche biszkopty aby sprawdzić ile i jak je ułożyć.
2. Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia ( ja ja ostudziłam aby było ekspresowo ;)
3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier amaretto bądź inny wymieniony w przepisie.
4. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz partiami mascarpone.
5. Zaczynamy maczać biszkopty i układamy je w naczyniu, przykrywamy warstwa śmietany z mascarpone. Układamy drugą warstwę biszkoptów i resztę kremu śmiet.
Schładzamy w lodówce przez 3-4 h.
Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao. Smacznego !
Składniki na formę 23 x 19
- 1 paczka podłużnych biszkoptów "lady fingers" (200g)
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szkl wrzątku
- 50 ml amaretto lub likieru kawowego lub brandy - jest to około 5 łyżek
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone 250 g
- kakao gorzkie do oprószenia
1. Szykujemy sobie naczynie w którym będziemy robić tiramisu i wstępnie układamy w nim suche biszkopty aby sprawdzić ile i jak je ułożyć.
2. Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia ( ja ja ostudziłam aby było ekspresowo ;)
3. Do przestudzonej kawy dodajemy likier amaretto bądź inny wymieniony w przepisie.
4. Ubijamy śmietanę pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz partiami mascarpone.
5. Zaczynamy maczać biszkopty i układamy je w naczyniu, przykrywamy warstwa śmietany z mascarpone. Układamy drugą warstwę biszkoptów i resztę kremu śmiet.
Schładzamy w lodówce przez 3-4 h.
Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao. Smacznego !
12 comments
Uwielbiam ten deser i powiem szczerze, że mogłabym go jeść codziennie :-)
OdpowiedzUsuńto prawda jest tak pyszny, że można pochłaniac jego spore ilości ;)
UsuńPrezentuje się znakomicie :) My akurat kawy to nie lubimy ale cała nasza rodzinka byłaby zadowolona z takiego ciacha :D
OdpowiedzUsuń:-) Rodzinka na pewno by była zachwycona :)
UsuńTyle czasu już zabieram się za zrobienie tiramisu, bo wprost je uwielbiam, ale jakoś mi nie po drodze. Zapisuję przepis i w końcu to ciasto u mnie zagości! :D
OdpowiedzUsuńJa tez długo się "namyślałam" - niepotrzebnie :)
UsuńNarobiłaś mi smaka! :-)
OdpowiedzUsuń;p :D
UsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze ciacho na domową imprezę, szybkie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.