sobota, 20 lutego 2016

Murzynek Bananowy

Pyszne wilgotne ciacho kakaowo-bananowe, które nie do końca jest chlebkiem bananowym dlatego nazwałam je murzynkiem bananowym :)























Składniki na małą formę keksową:
1 duży dojrzały banan lub 2 średnie
1 1/2 czubate szkl mąki tortowej
2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
1 jajko
1/3 szkl oleju +/-  jeszcze 2 - 3 łyżki ( wszystko będzie zależało od konsystencji )
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka sody
1/2 szkl mleka
garść orzechów


1. Banan/ny obieramy i kroimy drobno, delikatnie rozgniatając je. Wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, jajko, cukier, sodę, olej oraz mleko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze oleju.
2. Blaszkę o wymiarach 10 x 23 cm   wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niego ciasto i pieczemy w 190 stop przez 1h ( piekr. gazowy ).  W 170 stop. przez 1 h  ( piekr. elektr. )

Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Smacznego.





















12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogę wprosić się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już szykuje talerzyk i kawałek ciacha ;)

      Usuń
  3. Coś pysznego:)Częstuję się kawałeczkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy murzynka naszej mamy (zawsze robi z wiśniami albo jabłkami) ale bananowego jeszcze nie jadłyśmy! Koniecznie musimy podsunąć jej ten pomysł bo smak musi być nieziemski :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest uzależniający :) Polecam upiec z banankiem ;)

      Usuń
  5. Został może jeszcze kawałeczek dla mnie?? Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie, ale już się piecze inne i tym mogę poczęstować :)

      Usuń
  6. Ciasto pyszne ! Co prawda banana zblendowałam, a całe ciasto posypałam płatkami migdałowymi. Polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super ! Cieszę się Że smakowało ^_^

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.