wtorek, 17 listopada 2015

Mokhrakula....?

Mokra kura...?! ;) Nieee to mokhrakula  danie kuchni gruzińskiej. Jest to taki placek z patelni mający w sobie trochę coś z naleśnika i trochę z placka ziemniaczanego. Zapraszam wszystkich do wypróbowania tego przepisu.








Składniki na jedną porcje
2 jajka
szczypta sody
około 150 gr maki tortowej
około 100-120 ml wody
1 łyżka śmietany
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz do smaku
2 średnie ziemniaki
1/2 pomidora
1/2 papryki najlepiej czerwonej ( ja miałam żółtą )
kawałek fety ( 1/6 kostki )
czubryca zielona też do smaku
dupka cebulki
olej do smażenia


1. W misce roztrzepujemy jaja. Dodajemy wodę, śmietanę, sodę oraz mąkę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
2. Ścieramy ziemniaki na średnich oczkach, kroimy pomidora, cebulę w kostkę oraz fetę.
3. Dodajemy wszystko do ciasta i mieszamy. Doprawiamy przyprawami do smaku ( niestety trzeba próbować żeby nie przedobrzyć np. z solą ;)


4. Wylewamy nasze ciasto na rozgrzana patelnie z oliwą. Smażymy 15 min z jednej i około 10 min z drugiej strony. Smacznego !!!




Źródło blog mniam...mniam...

19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mąż zajadał aż mu się uszy trzęsły ;)

      Usuń
  2. Nie znam gruzińskich smaków, ale chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo zainteresował mnie ten przepis, koniecznie muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zmodyfikować i dodać więcej warzyw, będzie kolorowiej i smaczniej :-)

      Usuń
  4. Nie jadłam jeszcze a przepis wygląda bardzo ciekawie. Zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam jeszcze a przepis wygląda bardzo ciekawie. Zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placek wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sama nazwa kusi a placek na pewno zrobimy, bo lubimy takie nowości:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.