Pierogi Z Twarożkiem Ziołowym
Farsz ziołowy na te pierogi to taka miła odmiana od tych z twarogiem, warto czasem pokusić się o dodanie innego składnika bo możemy uzyskać smak który może nam bardzo zasmakować ;)
Ps. robiłam już dwa razy te pierogi i za drugim razem dodałam do środka skwarki z boczku, było przepysznie i oczywiście możecie użyć dowolnego twarożku ;)
Składniki na około 40 sztuk:
- 2 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 2-3 łyżki )
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 200 g twarożku z ziołami ogrodowymi Mój Ulubiony
- około 500 g ziemniaków
- 1 nieduża cebula zeszklona na oleju
- sól i pieprz do smaku
Jeśli chcecie zobaczyć filmik z przygotowania tych pierogów to zapraszam na mój Instagram <-klik lub poprzez wyszukiwarkę instagramową @iwona_gotowanietoproste
1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem bądź przeciskamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia. (możemy też użyć ziemniaków które ugotowaliśmy dzień lub dwa wcześniej i czekały w lodówce, lub zostały nam z obiadu)
2. Cebulkę szklimy na oleju.
3. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto.
Następnie chowamy je do woreczka aby odpoczęło.
4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy twarożek, uduszoną cebulkę oraz sól i pieprz i mieszamy całość.
5. Jedna część ciasta wałkujemy dość cienko i wycinamy kółka szklanką. Jeśli kółka nie są jeszcze cienkie możemy je delikatnie rozwałkować wałkiem. Następnie nakładamy po łyżeczce farszu i smarujemy jedna stronę ciasta woda aby się dobrze skleiło.
6. Postępujemy tak aż do wykończenia farszu i ciasta.
7. Wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy od wypłynięcia przez około 5 minut.
Podajemy podsmażone z cebulką lub z skwarkami. Smacznego !
Podajemy podsmażone z cebulką lub z skwarkami. Smacznego !
19 comments
super farsz do pierożków!
OdpowiedzUsuńTak, i nie tylko w wytrawnych naleśnikach też się sprawdzi ;)
UsuńSuper pierogi :) podobne do moich ulubionych ruskich, ale z bogatszym farszem :)
OdpowiedzUsuńTak, te z twarogiem ;) też są moje ulubione, ale i te teraz wpadają na listę ulubionych :)
UsuńIdealne na letni obiad :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
UsuńTakie zrumienione smakują wspaniale
OdpowiedzUsuńTak, są najsmaczniejsze :D
UsuńWow! Ale fajny pomysł, ciut inny farsz, ale nadal pyszne tradycyjne pierożki,mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, to prawda farsz inny ale jaki dobry :D
UsuńKocham pierogi ale z twarożkiem ich ni jadłam.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam pierogi, ale postanowiłam spróbować innego nadzienia niż tylko mięsne i twarogowe i opłaciło się :D
UsuńJaki ciekawy pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuj :)
Usuńtakie pyszne pierogi z chęcią bym zjadła
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam Ci ę do przygotowania ich :D
UsuńTakie pierogi to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak, były polecam spróbować samemu :)
UsuńNigdy nie jadłam pierogów w takiej wersji. Chętnie sprawdzę! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.