Jajka smażone inaczej
Czy można inaczej podać jajka sadzone? Pewnie, że tak a smakują doskonale i dwa takie jajeczka do tego pieczywko czosnkowe i mamy gotową kolacje lub śniadanie :)
Składniki na 2 osoby:
- 1 duży surowy ziemniak
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 jajka
- 1 łyżka startego parmezanu lub innego wyrazistego sera
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
1. Ziemniaka myjemy i gotujemy 10 minut w skórce.
2. Następnie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
3. Jeśli macie taką małą patelnie to będzie idealna do tego, rozgrzewamy ją wraz z tłuszczem i wrzucamy połowę startego ziemniaka na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor, oczywiście możemy odrobinę posolić ziemniaka.
4. Następnie tworzymy wianuszek z ziemniaków i wbijamy do środka jajko, solimy pieprzymy i posypujemy parmezanem.
Na sam koniec posypujemy szczypiorkiem. Tak samo postępujemy z druga częścią ziemniaków.
Ps. Możemy przygotować też to danie na dużej patelni, przesmażyć i podzielić ziemniaki oraz uformować wianuszki.
4 comments
Wow! Świetny pomysł,idealny przepis dla mojego męża, więc pomysł zapisuję 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje Ci za miły komentarz :* :)
UsuńTakiej wersji smażonych jajek jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuńPolecam Ci zrobić, na pewno Ci posmakują :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.