Ciastka z kaszą manną
Gdy piekłam pierniczki które będą czekały już od teraz do świąt, naszła mnie ochota na jakieś smakowite ciasteczka i padło na te z kasza manna. Ciastek powstało niewiele gdyż upchałam je tylko w grafik pieczenia pierniczków ;) Wystarczy podwoić składniki i otrzymamy większą ilość tych smakowitych ciasteczek.
Składniki na około 16-18 ciasteczek
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto ( będzie ono dość kleiste).
2. Następnie odrywamy po kawałku ciasta ( możemy moczyć palce w miseczce to pomoże ) i formujemy małe ciasteczka układając je na blaszce z papierem do pieczenia, każde ciasteczko delikatnie spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem nakładając czekoladę czy to dżem lub wisienkę.
3. Piekłam w 220 stopniach ( piek. gazowy ) 20 min. W elektrycznym temp od 190-200 stop. przez około 10-15 minut. Smacznego !!!
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl mąki
- 1/3 szkl cukru
- 1-2 łyżki masła około 50 g
- 1/3 szkl kaszy manny
- 1-2 łyżeczki kwaśnej śmietany
1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto ( będzie ono dość kleiste).
2. Następnie odrywamy po kawałku ciasta ( możemy moczyć palce w miseczce to pomoże ) i formujemy małe ciasteczka układając je na blaszce z papierem do pieczenia, każde ciasteczko delikatnie spłaszczamy i robimy wgłębienie palcem nakładając czekoladę czy to dżem lub wisienkę.
17 comments
Z kaszką manną? Pychotka! Uwielbiam kaszkę manną! :)
OdpowiedzUsuńPewnie bardzo kruchutkie dzięki tej kaszce:)
OdpowiedzUsuńBardzo :D
Usuńzaintrygowały mnie Twoje ciasteczka, smakowite :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasteczka, porywam przepis :)
OdpowiedzUsuńJak z kaszą manną to chętnie wykorzystam ten przepis;)
OdpowiedzUsuńZ kaszka pyszniutkie są :)
UsuńJakie fajne ciasteczka. Pysznie wyglądają. Z kaszą manną jeszcze nie piekłam :-)
OdpowiedzUsuńTrzeba upiec są naprawdę dobre :)
UsuńNapiszcie ile osób spalio te ciasteczka ;) bo temperatura podana w przepisie to totalna pomyłka
OdpowiedzUsuńPo 10min z ciekawości zajrzałam i były już czarne boki.. gdybym zajrzała po 20min tak jak podane byłyby węgielki. Za drugim razem słuchałam siebie. 180stopni i 15min wyszło idealnie
Każdy piekarnik jest inny, ja mam gazowy i muszę piec w takiej temperaturze bo w niższej to chyba z godzinę bym je piekła więc trzeba zawsze dostosowywać temp. do swojego piekarnika i oczywiście mieć oko cały czas na nasze wypieki które są w piekarniku.
UsuńI wszystko jasne ;) ja mam elektryczny beko wiec to zapewne różnica. Niestety raczkuje dopiero w pieczeniu dlatego kurczowo trzymam się przepisów. Może niedługo będę bardziej polegać na swojej intuicji;) Mimo wszystko ciastka idealne. Dziękuję za przepis
UsuńTaki przepis widziałyśmy już kilka razy ale ze względu na kaszę nigdy nie wykonałyśmy. Wyglądają cudnie i pewnie tak smakują :)
OdpowiedzUsuńMasło rozpuszczam?
OdpowiedzUsuńNie, masła nie rozpuszczamy.
Usuńale czy tu chodzi o normalną kaszę manną czy raczej kaszkę lub kleik?
OdpowiedzUsuńNormalna kasza manna, daje taką co się gotuję z około 5 min :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.