Gulasz Z Wątróbki Drobiowej
Pomysł na prosty i tani obiadek którym naje się cała rodzina ;)
Składniki n 2-3 osoby:
- 1 opakowanie wątróbki drobiowej
- 4 średnie cebule
- 1 i 1/2 szkl domowego rosołu lub bulionu
- mąka do obtoczenia wątróbki
- około 1/3 szkl śmietanki 30 %
- sól, pieprz, warzywka suszone, papryka słodka/ostra oraz wędzona
- troszkę natki zielonej pietruszki
1. Najpierw szklimy na oleju cebule pokrojoną w piórka trwa to około 10 minut, a następnie przeszkloną zdejmujemy z patelni.
2. W tym czasie wątróbkę pozbawiamy żyłek i niepotrzebnych "flaczków".
3. Obtaczamy w mące i kładziemy ją na patelnie z rozgrzaną oliwą. Przesmażamy z obydwóch stron, aż pozbawimy ją surowości (trwało to z około 10-15 minut). Następnie dokładamy z powrotem wcześniej zeszklona cebulkę. Całość mieszamy i smażymy już razem.
4. Po krótkim czasie dolewamy bulion, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, aż całość się ze sobą "zaprzyjaźni" następnie odkrywamy przykrywkę, lekko odparowujemy i dodajemy słodkiej śmietanki, w tym momencie próbujemy i dodajemy dopiero sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy.
Całość gotujemy do zgęstnienia już bez pokrywki na małym ogniu.
5. Gotowy gulasz podajemy z pieczywem lub ziemniaczkami, posypane natką pietruszki. Smacznego !
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas gotowania dostosujcie do waszych upodobań.
10 comments
przepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo lubię wątróbki drobiowe. Takiego gulaszu nie jadłam jeszcze.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;)
UsuńBardzo pięknie podane, danie wykwintne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńIdealny obiad dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńMój też je ubóstwia :)
UsuńPrzez lata unikałam wątróbki, ale ostatnio się przełamałam i chętnie spróbuję tego przepisu!
OdpowiedzUsuńSuper, będę czekać na odpowiedź czy smakowało :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.