Bułki Hamburgerowe
Przepis bardzo prosty na idealne, mięciutkie bułki do domowych hamburgerów. Wyszły naprawdę bardzo dobre, nawet na drugi dzień czy po odmrożeniu :)
Składniki na 6 średnich bułek lub 3 większe bułki:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1 łyżeczka drożdży suszonych lub 10 drożdży świeżych
- 1/3 szkl mleka w proszku
- 40 g masła roztopionego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 3/4 szkl ciepłej wody
- 1 całe jajko
- 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka
- sezam na wierzch
1. Jeśli dajemy suche drożdże to nie musimy robić zaczynu,
wszystkie składniki umieszczamy w misie i wyrabiamy na gładkie ciasto,
może być lekko lepiące.
Wyrobione odstawiamy pod ściereczką lub folią do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
2. Piekarnik nastawiamy do 200 stopni.
3. Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie i dzielimy na równe części.
Formujemy płaskie bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
4. Kiedy bułeczki podrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy przez 15 minut.
Upieczone wykładamy na kratkę aby ostygły.
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.