Bułki Hamburgerowe

by - 2/25/2025 12:00:00 AM

Przepis bardzo prosty na idealne, mięciutkie bułki do domowych hamburgerów. Wyszły naprawdę bardzo dobre, nawet na drugi dzień czy po odmrożeniu :)





Składniki na 6 średnich bułek lub 3 większe bułki:
  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o pojemności 200 ml)
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych lub 10 drożdży świeżych 
  • 1/3 szkl mleka w proszku
  • 40 g masła roztopionego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl ciepłej wody
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko roztrzepane z łyżką mleka
  • sezam na wierzch 
 
1. Jeśli dajemy suche drożdże to nie musimy robić zaczynu, wszystkie składniki umieszczamy w misie i wyrabiamy na gładkie ciasto, może być lekko lepiące.
Wyrobione odstawiamy pod ściereczką lub folią do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

2. Piekarnik nastawiamy do 200 stopni. 
 
3. Kiedy ciasto wyrośnie, zagniatamy je ponownie i dzielimy na równe części. 
Formujemy płaskie bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką do ponownego wyrośnięcia.
 
4. Kiedy bułeczki podrosną smarujemy je roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
 
Pieczemy przez 15 minut.
Upieczone wykładamy na kratkę aby ostygły. 

Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych