­
Staromodny Tort - Gotowanie...to proste!

Staromodny Tort

by - 2/14/2025 12:00:00 AM

Nazwałam ten tort staromodnym bo jest w taki tradycyjny sposób przygotowany i dekorowany. Nie jest on na Walentynki, ale był on na urodziny mojego męża który można powiedzieć że sam zażyczył sobie takie warstwy. Tort bardzo nam smakował chociaż jest troszkę bardziej kaloryczny od tortu który robiłam na swoje urodziny. Mam nadzieję że przypadnie Wam do gustu :)







Składniki na tort o średnicy 16 cm
 
Biszkopt:
  • 3 jajka kl M
  • 1/4 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 szkl cukru
  • 2 łyżeczki oleju
  • kilka kropel esencji waniliowej 
 
Masa budyniowa
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Warstwa galaretkowa:
  • 1/2 opakowania waszej ulubionej galaretki (u mnie agrestowa)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Obłożenie tortu:
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 
Dodatkowo:
  • 1/2 puszki mandarynek
  • 1/3 puszki kajmaku
  • 3 tafelki deserowej czekolady
  • serduszka z opłatka do dekoracji 
 
 
Pieczemy biszkopt
 
 
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszysta masę (miksujemy przez około 4 minuty) następnie dodajemy przesiane maki oraz esencję waniliową i olej. Mieszamy delikatnie i przekładamy do blaszki (obręczy) nie posmarowanej, jedynie dno wykładamy papierem do pieczenia.
 
Biszkopt pieczemy w 170 stop przez około 25 minut.
 
Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy.
Po ostudzeniu wierzchnią warstwę biszkoptu zdzieramy !
Biszkopt dzielimy na trzy blaty.

Masa budyniowa
 
2. 200 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100 ml rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
Gorący odstawiamy na chwilkę aby odrobinę przestygł, ale dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch.
3. Po tym lekkim przestudzeniu, wykładamy połowę masy budyniowej, na to dajemy odsączone z puszki mandarynki i przykrywamy resztą masy (możemy odrobinę zostawić do dekoracji tortu) a następnie przykrywamy blatem, chowamy do lodówki aby masa stężała.
 
Warstwa galaretkowa 
 
4. Na następną warstwę wykładamy kajmak i przykrywamy kolejnym blatem.
5. Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji, studzimy, a następnie chowamy do lodówki, a gdy lekko zacznie tężeć miksujemy ją z jogurtem i wykładamy na biszkopt, przykrywamy ostatnim blatem. Chowamy do lodówki aby całość stężała.
 
Obłożenie tortu
 
6.  Żelatynę zalewamy zimną wodą aby napęczniała.
7. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
8. Napęczniałą żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do jej rozpuszczenia.
9. Następnie dodajemy do niej 2 łyżki bitej śmietany (w ten sposób hartujemy ją aby nie było grudek) i wlewamy cienkim strużkiem do śmietany od razu całość miksując.
Kiedy całość zacznie lekko tężeć smarujemy nią cały tort.
10. Na górę tortu ścieramy deserową czekoladę, z pozostałej śmietany czy też kremu robimy różyczki i dekorujemy je serduszkami z opłatka. Smacznego !
 

Podobne Posty

24 comments

  1. Piękny tort :) bardzo podoba mi się ta zielona warstwa, ożywia całość i przyciąga wzrok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, tak zielona warstwa jest też mniej słodka :)

      Usuń
  2. Tort prezentuje się bardzo smakowicie :D Super przepis!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie i również przesyłam pozdrowienia :)

      Usuń
  3. Iwonko! Wspaniały tort! Idealny na urodziny! Piszesz że trochę bardziej kaloryczny, ale z drugiej strony urodziny są raz do roku można trochę poszaleć. Ja w zeszły weekend robiłam tort na urodziny córki i też nie było to dietetyczny tort. Nie dajmy się zwariować i to mówię ja, która czasem przesadza w ucinaniu kalorii 😉 warstwa z zieloną galaretka jest w punkt! Pięknie zdobi tort. Wszystkiego najlepszego dla Męża z okazji urodzin 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana :* To prawda i trzeba dlatego porządnym ciachem świętować urodziny :D ...a życzenia na pewno przekażę :)

      Usuń
  4. Przepiękny tort, uwielbiam takie ale sama nie piekę niestety. Może twój inspirujący przepis zmotywuje mnie do podziałania w kuchni ^^ Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie i również pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Ależ on niesamowicie pysznie wygląda! Mąż na pewno był bardzo zadowolony :) Mój też obchodzi urodziny w lutym. Z tej okazji przygotowałam mu lasagne i tartę z kremem i malinami. Tortów póki co się nie tykam. Nie te umiejętności, bo dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci prześlicznie, tak tort bardzo mu smakował :-) Też pyszne jedzonko mężowi przygotowałaś ^_^

      Usuń
  6. wspaniały!!!! ja bardzo lubię tego typu torty

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie! Uwielbiam takie klasyczne torty, które mają ten niepowtarzalny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że torcik Ci się spodobał :D Dziękuje :)

      Usuń
  8. Świetny przepis, idealny na urodziny w gronie rodziny. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentuje. Przypomina mi torty, które robiła moja babcia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych