Babka Na Syropie Z Pod Brzoskwiń
Jakoś tak tradycją u nas jest, że na Święta Wielkanocne musi pojawić się jakaś babka, czy to ucierana, czy to drożdżowa, ale musi być. Tym razem powstała baba na syropie który pozostał mi z przygotowania poprzedniego ciasta jakim był sernik wielkanocny. Także nic się nie zmarnowało, a babka wyszła naprawdę smaczna :)
Składniki na babkę z kominkiem (śred. 16 cm) lub keksówkę 25x10 cm
- 2 jajka kl L
- 150 ml syropu z pod brzoskwiń
- 80 ml oleju
- 1/3 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
- 200 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- żurawina
- rodzynki
- skórka kandyzowana z cytryny
polewa czekoladowa:
- 5 łyżeczek cukru
- 20 g masła
- 1 łyżka zimnego mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
- jajeczka do dekoracji
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą piankę.
2. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy syrop z pod brzoskwiń, mieszamy do połączenia się składników.
Na sam koniec dodajemy bakalie i skórkę kandyzowaną.
Na sam koniec dodajemy bakalie i skórkę kandyzowaną.
3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka.
Pieczemy w 180 stop przez 50-60 minut do suchego patyczka.
Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego !!!
4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto. Smacznego !!!
14 comments
Doskonała w każdym calu! No bardzo idealna babka na święta!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci prześlicznie :*
UsuńSuper babka :D
OdpowiedzUsuńDziękujeee ^_^
UsuńŚwietna babka, bardzo inspirujący przepis! Przyznam, że nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta. No babka po prostu musi pojawić się na wielkanocnym stole :) Tak było zawsze, można powiedzieć, rodzinna tradycja :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak u mnie babka musi być :)
UsuńPrzepysznie wygląda. Apetyczna babka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńSuper, że udało się wykorzystać składniki z poprzedniego ciasta :)
OdpowiedzUsuńBabka to moje ulubione ciasto. Choć przyznam, że w takiej postaci jeszcze jej nie kosztowałam :) Na pewno jest bardzo pyszna!
Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych!
Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuje ślicznie i również Wesołych ^_^
UsuńPyszny przepis! nie tylko na Święta:)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :D
Usuńpiękna babka
OdpowiedzUsuńDziękujee :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.