Wieniec Drożdżowy Z Dżemem

by - 4/11/2024 12:00:00 AM

Witajcie po przerwie Wielkanocnej :)
Dawno nie było ciasta drożdżowego, a chyba to jest jedno z najsmaczniejszych wypieków bo pasuje i na deser, i na śniadanie z kakao lub do zabrania ze sobą na wycieczkę, a dodatki sprawiają że zawsze smakuje inaczej.
Wieniec to efektowny wypiek który nie tylko nacieszy oko ale i podniebienie.









Składniki na tortownicę o śred. 18 cm
  • 1 czubata szkl mąki pszennej typ 650 (szkl o pojemności 200 ml)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru razem z waniliowym
  • 15 g masła roztopionego
  • 4 g suszonych drożdży (około 1/2 opakowania)
  • 1/2 słoika gęstego dżemu lub marmolady
 
1.  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, jogurt naturalny, cukier  oraz suszone drożdże, zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie dolewamy roztopione masło.
Wyrabiamy aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W trakcie gdy ciasto rośnie możemy przygotować kruszonkę, tutaj przepis na najlepszą kruszonkę ( ja zawsze robię z podwójnej porcji i zamrażam )
2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 mm.
Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, a na środku kładziemy np. foremkę do babeczki lub kokilkę żaroodporną.
3. Nakładamy dżem lub marmoladę zostawiając wolne brzegi, następnie zwijamy w roladę i kroimy na plasterki.


4. Pokrojone plasterki układamy rozcięciem do góry wokół foremki.


5. Gdy mamy już całą foremkę zapełnioną, posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na 20-30 minut.

 
6. Po wyrośnięciu pieczemy w 190 stop przez 25-30 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu możemy wieniec polać lukrem. Smacznego !




Podobne Posty

18 comments

  1. Mniam! Ależ cudo! Dobre dwa miesiące albo i dłużej nie jadłam drożdżowego. Przepięknie Ci się udał ten wieniec, pięknie dla oka i smakowite 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje kochana, pierwszy raz w ten sposób piekłam i bardzo mi się to spodobało :)

      Usuń
  2. Wow! Wygląda super, bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam drożdżowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto :) dziękuję za dokładny opis i zdjęcia, jak je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci prześlicznie, staram się chociaż czasami zapominam o tych zdjęciach krok po kroku ^_^

      Usuń
  5. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie :) Wspaniała kuchenna inspiracja, chętnie bym zjadła taki wieniec. Trzeba przyznać, że prezentuje się okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ciasto drożdżowe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też a zwłaszcza ze świeżymi sezonowymi owocami :D

      Usuń
  7. Prezentuje się bardzo, bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych