Gulasz wieprzowy z dynią

by - 10/24/2023 12:00:00 AM

Pora na przepis na pyszny, rozgrzewający, jesienny gulasz.






Składniki na 2 osoby:
  • 400 ml wody
  • 250 g szynki wieprzowej
  • około 200 - 250 g pokrojonej w kostkę dyni Hokkaido
  • 1/2 główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego korzenia pietruszki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki gęstej śmietany np. 18%
  • pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko <- klik
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa  i  do zagęszczenia gulaszu
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • dowolny tłuszcz do smażenia (olej, smalec, masło klarowane itp.)
 
1. Na tłuszczu obsmażamy cebulę pokrojona w piórka wraz czosnkiem, następnie przekładamy je do gotującej się wody.
2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz dynię.
3. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku dodajemy także korzeń pietruszki. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz pozostałymi przyprawami, nie pomińcie kurkumy, ona nada tutaj super jesiennego smaku. 
Całość gotujemy około 1 godziny lub więcej, do czasu kiedy mięsko zmięknie.
4. Pod koniec gotowania możemy dodać 1-2 łyżeczki konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar.
5. Gulasz zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Smacznego !!!

Podobne Posty

14 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych