Kruche Ciasto Z Dżemem, Serem I Pianką

by - 10/27/2023 12:06:00 AM

Ciasto na weekend, chociaż składa się z trzech warstw to są one bardzo proste i szybkie do wykonania, także zachęcam Was do pieczenia ;)

 



Składniki na blaszkę wielkości 17 x 17 cm

Ciasto kruche:
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 70 g masła
  • 1/4 szkl cukru (szkl o pojemności 200 ml)
  • ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody lub odrobina kwaśnej śmietany gdyby ciasto nie chciało się zagnieść, czasami tak się zdarza gdyż mąki mają różną wilgotność.
Masa serowa:
  • 200 g twarogu np. mój ulubiony
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Pianka z kisielem:
  • 2 białka
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 łyżki kisielu (ja dałam żurawinowy)
Dodatkowo:
  • kwaśny dżem
 
 
Ciasto kruche
 
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i chowamy do lodówki na 20-30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, blaszkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem blaszkę.
 
Masa serowa
 
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu. 
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Pianka z kisielem

4. Białka ubijamy ze szczypta soli, w trakcie ubijania dosypujemy cukier, a na sam koniec dodajemy kisiel.

Złożenie ciasta

Na spód ciasta wykładamy kwaśny dżem, następnie dajemy masę serową, a na sam koniec piankę z kisielem.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez 40-45 minut. Jeśli wierzch za mocno się rumieni możemy go przykryć papierem do pieczenia. Upieczone i wystudzone ciasto możemy polać czekoladą. Smacznego !
 

 

Podobne Posty

20 comments

  1. Ale cudny warstwowiec! Proste składniki połączone w przepyszne ciasto. Dawno nic tak ładnego nie zrobiłam,u mnie ostatnio ciastka albo babeczki bo innych jeść nie chcą 😏😉

    OdpowiedzUsuń
  2. częstuję się! i to wielkim kawałkiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe :) takie warstwowe ciasta zawsze pobudzają moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje ciasto wygląda pysznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie to ciasto wygląda! :)
    W sam raz do weekendowej kawki bądź herbatki ;)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie ♡
    Piękny wypiek :) Wygląda cudownie, na pewno porusza wszystkie kubki smakowe. Obłędny wygląd, obłędny smak :) Naprawdę świetny przepis, bardzo chętnie spróbuję go wykonać :) Mniam!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię takie przekładane ciasta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych