Patison Smażony W Cieście
Czy to dzwonki z karpia, nie to patison czyli kuzyn dyń, bardzo smaczne warzywo z którego możemy przyrządzić pyszne dania, dodatki do dań lub robić przetwory.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście patisona to taki przepis jak na pierwsza degustacje będzie dla Was idealny ;)
Ps. patison w smaku jest prawie identyczny ja cukinia, tylko skórkę ma grubą którą trzeba obrać, młode patisony jemy ze skórką.
- 1 jajko
- 3/4 szkl maki (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/3 szkl mleka
- 1/2 szkl wody gazowanej
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku, czosnek suszony,
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- oczywiście patison waga 750 g
- olej do smażenia
1. Patison przekrawamy na pół, a następnie każda połówkę obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 cm, wycinamy środek jeśli jest watowaty i ma duże pestki, następnie solimy z każdej strony i odkładamy aż puści sok.
2. Do miski dodajemy składniki na ciasto i miksujemy, pamiętajcie aby ciasto było tak idealnie słone dla Was.
3. Zebraną wodę z patisonów wylewamy, a patisony przed zamoczeniem w cieście lekko z obu stron wycieramy papierowym ręcznikiem.
4. Zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku. Smacznego !
16 comments
Jakie pomysłowe danie. Szmat czasu nie widziałam patisona...
OdpowiedzUsuńDziękuje, pierwszy raz zakupiłam patisona i bardzo mi smakował :D
Usuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSmakowicie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńfajna propozycja
OdpowiedzUsuńDzięki ^_^
UsuńŚwietny pomysł, nigdy nie jadłam patisona w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam, naprawdę jest pyszny :)
UsuńRewelacja! Myślę, że podobnie potraktuję bakłażana!
OdpowiedzUsuńO tak ! To może być smaczny pomysł :)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńRzadko jem patisony, a takiego smażonego w cieście nie jadłam chyba nigdy :D Bardzo interesujący, ciekawy przepis. Smakowicie wygląda ^^
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje Ci ślicznie za komentarz ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.