Troszkę mnie nie było, nie tylko znowu na względnie panujący gorąc w moim domu, a zwłaszcza kuchni, ale też trochę ze względów zdrowotnych i jak już jestem przy zdrowiu to mam taki przydatny przepis który przyda się gdy mamy problemy z żołądkiem, gdy chcemy zjeść zupę z czymś innym niż tylko makaron lub dla naszych pociech. Zapraszam na kosteczki z kaszy manny które może odmienią waszą zupkę;)
Składniki na cztery osoby:
- 1/2 litra lekko osolonej wody
- 1 szkl kaszy manny (szkl o pojemności 200 ml)
- dodatkowo 1 szkl wody do wymieszania z kaszą
1. Wodę zagotowujemy.
2. Szklankę kaszy manny mieszamy ze szklanką wody i wlewamy do gotującej się wody, mieszamy i gotujemy na malutkim ogniu do zgęstnienia.
3. Kiedy zgęstnieje i pogotuje się jeszcze przez 1 minutkę wykładamy na jakieś płaskie naczynie np. formę do zapiekania. Rozsmarowujemy równo i odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie całkowicie ostudzoną kroimy w kostkę, możemy też całkowicie ostudzoną zakryć folią i włożyć do lodówki i użyć na następny dzień.
10 comments
Wspomnienie dzieciństwa :) moja babcia tak podawała rosół z kaszą manną w kostkach :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że przywołałam Ci takie miłe wspomnienia :-)
UsuńJa chyba tylko raz jadłam z taką kosteczką rosół, ale sama jeszcze nie robiłam. A prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
OdpowiedzUsuńMoja mama często taką robiła :)
UsuńLubię kaszę manną. Ciekawy pomysł na jej zastosowanie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńFajny przepis :D Kaszy manny w takiej postaci jeszcze nie miałam okazji spróbować :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńSłyszałam o takich zastosowaniu tej kaszy, ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Może kiedyś... U mnie kasza manna pojawia się na słodko. :)
OdpowiedzUsuńJa też najczęściej tą kaszę robię na słodko :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.