Babka Cytrynowa
Pierwszy przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne.
Babka, wilgotna, cytrynowa i prosta w wykonaniu, możemy ją dowolnie przyozdobić i upiec w ładnej formie do babki, będzie idealna na stół Wielkanocny.
Składniki na blaszkę 20 x 10
- 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/4 szkl cukru
- 1/4 kostki masła (50 g )
- 3 jajka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- lukier cytrynowy
- pistacje na wierzch
1. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy.
2. Masło roztapiamy i studzimy.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysto.
4. Następnie partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia wraz ze skórką cytrynową.
Na sam koniec wlewamy roztopione masło.
Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stop przez 50 minut
Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy np. posiekanymi pistacjami. Smacznego !
11 comments
Pysznie się prezentuje. Zapiszę sobie przepis. :)
OdpowiedzUsuńSuper ! :D
UsuńPięknie wygląda ta babka, na pewno będzie ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNie ma Wielkanocy bez babki cytrynowej! A Twoja w dodatku tak pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńŚwietna, cytrynową uwielbiam!
OdpowiedzUsuńSuper i dziękuje :)
Usuńprzepyszna i taka dekoracyjna babka! uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
Usuńuwielbiam takie babki, sa bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńTo prawda, trudno jej się oprzeć :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.