Babka Cytrynowa

by - 3/16/2023 12:00:00 AM

Pierwszy przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne. 
Babka, wilgotna, cytrynowa i prosta w wykonaniu, możemy ją dowolnie przyozdobić i upiec w ładnej formie do babki, będzie idealna na stół Wielkanocny.


Składniki na blaszkę 20 x 10
  • 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml)
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/4 kostki masła (50 g )
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
 dodatkowo:
  • lukier cytrynowy
  • pistacje na wierzch
     
 
1. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy.
2. Masło roztapiamy i studzimy.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. 
4. Następnie partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia wraz ze skórką cytrynową. 
Na sam koniec wlewamy roztopione masło.

Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stop przez 50 minut

Wystudzone ciasto polewamy lukrem i posypujemy np. posiekanymi pistacjami. Smacznego !



Podobne Posty

11 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych