Kopytka Z Bryndzą
Proste danie, a jakie pyszne i to dzięki dodanemu jednemu składnikowi. Bardzo lubimy kopytka, ale szukałam czegoś co odmieni trochę ich smak i znalazłam, bryndza idealnie pasuje do kopytek i smakują one z nią wyjątkowo, spróbujcie :)
Składniki dla 2-3 osób:
- 400 g już ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
- 80 g bryndzy (użyłam podkarpackiej z mleka krowiego)
- około 4 łyżki mąki pszennej
- około 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko kl L/M
dodatkowo:
- szczypiorek
- kwaśna śmietana
- świeżo zmielony pieprz
1. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Przekładam do miski formując kulę.
3. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby mąka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
Przekładam do miski formując kulę.
3. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby mąka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
4. Dodaje jajko, ser bryndze i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos.
5. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak.
6. Gotowe kopytka rozkładam na talerze, dodaje na środek kleks kwaśnej śmietany, posypuje szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego !
5. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak.
6. Gotowe kopytka rozkładam na talerze, dodaje na środek kleks kwaśnej śmietany, posypuje szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego !
22 comments
O widzisz, podsunęłaś mi przepis na piątek, kiedy zjemy już faszerowaną cukinię :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę Wam smacznego :)
Usuńtaki drobiazg a jak można zmienić tradycyjne danie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak i smak od razu inny :)
Usuńwyglądają na pyszne! dodatek bryndzy podkręca smak!
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie :D Dziękuje :)
Usuńsuper pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCiekawy przepis. Dawno nie gościły u mnie na talerzu kopytka... ;)
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić ;)
UsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis :) Uwielbiam kopytka, twoje muszą smakować cudownie! :)
Pozdrawiam cieplutko ♡
Dziękuje Ci ślicznie i również pozdrawiam :-)
UsuńPycha :) dawno nie jadłam kopytek, a ta wersja jest bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :D
Usuńświetny pomysł na szybki i smaczny obiad. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJako że kopytka często gotuję, bo lubię to myślę że taka innowacja również by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńNa pewno by posmakowała :)
UsuńNigdy nie jadłam kopytek w takiej wersji. :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.