Konserwa Drobiowa W Słoikach

by - 2/01/2023 12:01:00 AM

 
Domowa wędlina może być gotowana, na parze, pieczona czy nawet ze słoika, tak jak w tym przepisie. Taka domowa konserwa, tyndalizowana może długo postać, możemy ją zabrać ze sobą w podróż lub schować do piwniczki na inny czas.
Przepis jest bardzo prosty do wykonania i nie sprawi Wam żadnej trudności, jedynie trochę cierpliwości potrzeba bo jednak tyndalizacja trwa trzy dni, ale potem możemy cieszyć się pysznym smakiem domowej wędliny :)


 
 


Składniki na około 2-3 słoiki 400 g

  • 1 kg mięsa drobiowego np. z ćwiartek z kurczaka
  • 1 łyżka żelatyny (lekko z górką)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka czosnku granulowanego/suszonego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • ewent. 1 łyżeczka suszonej cebuli
dodatkowo na każdy słoik:
  • po 2 kulki ziela angielskiego na słoik
  • po 1 listku laurowym na słoik
  • ewent. po 1 łyżeczce gorczycy
 
1. Mięso kroimy w większą kostkę i przekładamy do miski.
 

2. Następnie dodajemy przyprawy wraz z żelatyną, mieszamy i odstawiamy 1-2 godzinki, a następnie wkładamy mięso do czystych słoików. 
Do każdego słoika dodajemy po 2 kulki ziela, po 1 listku laurowym i ewentualnie po 1 łyżeczce gorczycy.


Tyndalizacja


Pozwala ona zakonserwować żywność na długi czas nawet jeśli będziemy ją przechowywać poza lodówką.

1.Wstawiamy słoiki do dużego garnka na dno kładąc ściereczkę, zalewamy gorącą wodą i gotujemy pierwszy raz 2 godziny. 
Po gotowaniu wyjmujemy z gorącej wody i pozwalamy im ostygnąć, a następnie chowamy do lodówki.
Pierwszego dnia zabijamy większość bakterii które powodują się psucie się żywności.

2. Drugiego dnia gotujemy 1 godzinę. Tutaj giną bakterie którym udało się przeżyć pierwszą pasteryzację.

3. Trzeciego dnia gotujemy 1 godzinę. Po ostatnim gotowaniu zniszczone zostały formy przetrwalnikowe bakterii. Słoiki po wystudzeniu mogą już spokojnie długo stać w spiżarce, piwnicy a kto się nadal obawia to i w lodówce ;)



Podobne Posty

10 comments

  1. Witam serdecznie ♡
    Bardzo interesujący wpis, muszę przyznać, że nigdy nie robiłam takiej konserwy do słoika, bardzo lubię takie zajadać więc warto choć raz spróbować zrobić to samemu :) Pysznie!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci wypróbować, bo na pewno Ci posmakuje i dziękuje za komentarz i równie cieplutko cię pozdrawiam ^_^

      Usuń
  2. jeszcze nie robiłam takiej wędlinki, przymierzam się i ciągle coś mnie odciąga. Ale Twoja propozycja zapowiada się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, na pewno wkrótce uda Ci się stworzyć taką pyszną wędlinkę :*

      Usuń
  3. Na drobiową chętnie bym się skusiła!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo tak taka domowa wędlina to jest pyszna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych