Każdy miłośnik kawy wie, że najlepszy smak pobudzającego napoju można uzyskać tylko przy użyciu świeżo zmielonej kawy. Utrzymanie ziaren w dobrej kondycji nie jest jednak najprostszym zadaniem. Dowiedz się, w jaki sposób przechowywać kawę, tak aby móc uzyskiwać z niej jak najbardziej wyrazisty smak i aromat.
Przechowywanie kawy – co warto wiedzieć?
Smak i aromat kawy są zależne od kilku istotnych kwestii. Na jakość napoju pobudzającego wpływa odpowiednie przygotowanie oraz wybór wysokiej jakości mieszanki. Istotny jest również sam sposób przechowywania ziaren. W momencie, gdy jest on odpowiedni, zwiększa się ich żywotność, co w efekcie umożliwia uzyskanie możliwie najlepszego smaku esencji. Ziarna kawy są bowiem bardzo podatne na zewnętrzne czynniki. Do najważniejszych kwestii, wpływających na ich świeżość zalicza się przede wszystkim:
- bezpośredni kontakt z promieniami słonecznymi,
- temperatura miejsca, w jakim przechowywane są ziarna,
- naczynie, do którego przesypywana jest mieszanka,
- opakowanie producenta.
W jaki sposób przechowywać kawę?
Kupowane w sklepach produkty powinny być odpowiednio przechowywane. Dotyczy to zarówno kawy mielonej, jak i mieszanek z pełnymi ziarnami. Znalezienie odpowiedniego miejsca może uchronić przed utratą jakości i świeżości. Warto wiedzieć o kilku istotnych czynnikach niezbędnych do utrzymania kawy w dobrej kondycji.
Miejsce przechowywania
Bardzo ważną kwestią, która wpływa na to, czy ziarna kawy zachowują świeżość, jest miejsce ich przechowywania. Wcześniej podkreślano, że dobrze, gdy produkt znajdzie się w lodówce. Od tego sposobu jednak coraz częściej się odchodzi. Co więcej, wielu ekspertów z tej dziedziny odradza trzymanie produktów w tak chłodnym miejscu. W lodówce znajduje się bowiem również masa innych elementów, mogących mieć niekorzystny wpływ na aromat mieszanek.
Dobrze jest wygospodarować w kuchni lub pomieszczeniu gospodarczym miejsce, które jest dość ciemne i gdzie panuje temperatura pokojowa. Należy natomiast ograniczyć jakikolwiek dopływ słońca czy wilgoci. Są to bowiem czynniki, które bezpośrednio psują jakość kawy. Produktów tego rodzaju nie należy więc umieszczać nad kaloryferem czy w pobliżu urządzeń takich jak mikrofala i piekarnik.
Pojemnik
Istotny wpływ na to, czy kawa ziarnista lub mielona zachowuje swój aromat, ma pojemnik, w którym jest ona przechowywana. Należy pamiętać, że warto wybrać takie pudełko lub naczynie, które jest odpowiednio dostosowane do specyfiki mieszanki pobudzającej. W różnego rodzaju sklepach dostępne są specjalne produkty, które posiadają szczelne zamknięcia, a jednocześnie mają dodatkowe wywietrzniki umożliwiające dostęp powietrza. To sprawia, że ziarna nie wilgotnieją, a przy tym zachowują swoją świeżość. Jeśli nie ma się dostępu do tego rodzaju pojemników, można zdecydować się na szklany słoik. W takim przypadku trzeba jednak umieścić go w miejscu, w którym nie ma dostępu do światła dziennego. Również wszelkiego rodzaju przeźroczyste pojemniki należy umieszczać w zamkniętych przestrzeniach np. szafkach kuchennych lub szufladach.
Miłośnicy kawy podkreślają, że kawę dobrze jest trzymać w oryginalnych opakowaniach. Producenci bowiem tworzą ją tak, aby ich mieszanki zachowywały swoją jakość przez długi czas. Konieczne jest także wybieranie produktów wysokiej jakości. Zakup ziaren charakteryzujących się najwyższą jakością to bowiem gwarancja zwiększenia ich żywotności. Takie produkty można znaleźć między innymi w sklepie Cafe Silesia.
*artykuł sponsorowany
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.