Duszona Wieprzowina Z Warzywami W Sosie Pomidorowym
Takie dania lubię przygotowywać najbardziej i zwłaszcza na niedzielny obiad.
Składniki:
- 5 plastrów schabu
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 4 duże pieczarki
- 1/2 główki cebuli
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 listek laurowy
- sól, pieprz, 1 łyżeczka domowych suszonych warzywek
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- masło klarowane lub olej do smażenia
- 250 ml wody lub bulionu
1. Na maśle klarowanym lub oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, czosnek, a następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę. Solimy i pieprzymy je aby puściły wodę i lekko odparowujemy je. Całość przekładamy do garnka z gotującą się wodą
2. Następnie mięso delikatnie rozbijamy, kroimy na większe kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle klarowanym lub oleju. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
3. Całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość
gotujemy około 1 godziny.
4. Sos zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (śmietanę najpierw
hartujemy gorącym sosem zanim ją dodamy ). Gotujemy do zgęstnienia.
Smacznego !!!
15 comments
Bardzo chętnie zrobię takie danie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Usuńo tak to zdecydowanie moje smaki, uwielbiam wszystko co w sosie. A Twój Iwonko przepięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo dziękuje kochana :) :*
Usuńidealne na zimowy obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAle pychota!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPyszny zimowy obiad dla całej rodziny :)
OdpowiedzUsuńTak, dziękuje :)
UsuńPyszny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.