Chleb Pszenny Z Wodą Z Kiszonych Ogórków
Musiałam wreszcie upiec i sprawdzić czy ten chleb jest smaczny bo czytałam różne skrajne opinie. Nam bardzo smakował, ale ja obmyśliłam swój przepis tak aby nam smakowało i aby woda z pod kiszonych ogórków nie dominowała, a tylko nadawała lekkiego smaku i zapachu i udało się :)
Składniki na jeden bochenek chleba:
Zaczyn:
- 125 ml wody z pod domowych kiszonych ogórków
- 100 ml zwykłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 20 g drożdży świeżych
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 3/4 łyżeczki soli nie czubatej
- 2 łyżki oleju
- ewentualnie 1 łyżka jogurtu naturalnego
1. W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i odstawimy do wyrośnięcia.
2. W misie umieszczamy mąkę, sól oraz wodę z pod kiszonych ogórków.
3. Kiedy zaczyn wyrośnie wlewamy go do misy i wyrabiamy ciasto, podczas wyrabiania dodajemy olej i ewentualnie 1 łyżkę jogurtu.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
5. Po tym czasie zagniatamy je ponownie, formujemy w bochenek i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną mąką.
Czekamy aż podrośnie w tym czasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
Kiedy chlebek podrośnie, smarujemy go wodą obsypujemy mąką i nacinamy (nie jest to konieczne ale ładniej i apetyczniej wygląda)
Chleb pieczemy w 200 stop przez 25 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 180 stop. i pieczemy jeszcze 20 minut.
Upieczony chlebek wykładamy na kratkę aby ostygł. Smacznego !
14 comments
wow, ale przepis!
OdpowiedzUsuńDzięki ^_^
UsuńBardzo intrygujący przepis, o takim chlebie jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam wypróbować ;)
UsuńZachwycający chlebuś
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPiękny chlebuś:) ja jeszcze nie dorosłam do tego przepisu, ale też już widziałam takie pomysły w sieci. Twój Iwonko wygląda obłędnie, ręka sama sięga po pajdę:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, a chlebuś naprawdę bardzo smaczny :)
UsuńMiałam okazję już go jeść i jest przepyszny :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest naprawdę smaczny :)
UsuńDawno chleba nie piekłam. Wodą z ogórków moja mama odkwaszała barszcze - biały i czerwony :)
OdpowiedzUsuńOo takiego sposobu na barszcz nie znałam :)
Usuńciekawy ten dodatek wody po ogórkach, chlebek wygląda idealnie
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.