Bułki Maślane Z Rodzynkami I Czekoladą
Mięciutkie bułki które możemy zajadać same gdyż nadziane są rodzynkami i słodka mleczną czekoladą ;)
2. Jajko wbijamy do miseczki i ujmujemy z niego 1 łyżeczkę razem z żółtkiem, dodajemy 1 łyżkę mleka, roztrzepujemy i chowamy na czas rośnięcia ciasta do lodówki.
5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 7 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Składniki na 7 bułek:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko kl L
- 5 łyżek cukru
- 80 g sparzonych rodzynek
- garść groszków czekoladowych
- esencja waniliow
1. Z ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Do misy wsypujemy mąkę, szczyptę soli, esencje waniliowa, rodzynki, groszki czekoladowe, resztę jajka oraz cukier.
4. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
5. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 7 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę, spłaszczając je i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
6. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
Pieczemy przez około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
Pieczemy przez około 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego !!
Ps. jeśli nie lubicie rodzynek możecie dać żurawinę lub pominąć owoce a dodać dużo groszków czekoladowych, kombinacji jest wiele, a bułeczki za każdym razem będą smakować inaczej ;)
16 comments
Bułeczki idealne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPorywam jedną:) że też sama nie wpadłam na taki pomysł. Jak zwykle wyglądają bardzo profesjonalnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie i częstuj się :D
UsuńWyobrażam sobie jak siedzę z kubkiem mleka i zajadam taka bułeczkę.
OdpowiedzUsuń:) Trzeba upiec bo są naprawdę pyszne ajk to domowe bułeczki :)
Usuńzjadłabym na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym Cię poczęstowała :)
UsuńBez rodzynek idealne.
OdpowiedzUsuńJak dla większości dlatego można je zamienić lub pominąć ;)
UsuńWow! Cudowne bułeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńDoskonałe z kubkiem ciepłego kakao 😍
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Tak z kakao będą pysznie smakować :)
Usuńw sam raz na śniadanie
OdpowiedzUsuńTak ! :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.