Budyniowe Naleśniki Bananowe
Naleśniki to zawsze smaczne rozwiązanie na obiad, śniadanie czy nawet na deser, a warto mieć w swoim przepiśniku kilka ich wersji aby nam się nie znudziło ciągle jedzenie tych samych ;)
Dlatego dzisiaj przepis na naprawdę aromatyczne naleśniki bananowe :)
Składniki na 6-8 naleśników na patelnię o śred. 21 cm
- 1 jajko kl L
- 1 banan (waga po obraniu 120 g)
- 60 ml mleka może być roślinne
- 60 ml wody
- 1 opakowanie budyniu bez cukru 40 g (jeśli naleśniki mają być bez glutenu to bezglutenowy budyń)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki orkiszowej typ 600 lub pszennej tortowej
- 1/2 do 1 łyżki cukru lub miodu (zależy jak słodki był banan)
1. Wszystkie składniki miksujemy na gładko i odstawiamy na 10 minut.
2. Przed wylaniem każdej porcji na rozgrzaną patelnię, mieszamy ciasto od dna.
3. Każdy upieczony naleśnik, przekładamy na talerz, układając jeden na drugim i przykrywamy drugim talerzem, naleśniki pozostaną wtedy miękkie i wilgotne :)
Usmażone naleśniki dowolnie nadziewamy, możemy tez usmażyć ich więcej i zamrozić ;)
Ps. aby naleśniki podczas mrożenia się nie skleiły przekładamy każdy jeden naleśnik warstwą papieru do pieczenia, chowamy do podwójnego woreczka i tak mrozimy.
14 comments
wyglądają niesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńpyszności!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPo pierwsze bardzo oryginalny pomysł na naleśniki, a po drugie nie wiedziałam,że można je mrozić...muszę kiedyś to wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam Ci serdecznie mrożenie naleśników, naprawdę ułatwia to przygotowanie obiadu czy śniadania :)
UsuńO tak! Uwielbiam dobre naleśniki.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :D
UsuńTakich jeszcze nie robiłam a zapowiadają się pysznie 😋😍
OdpowiedzUsuńPolecam są bardzo smaczne :)
UsuńAle to pomysłowe! Muszę spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :)
UsuńCudowny pomysł na naleśniki. Chętnie skorzystam!
OdpowiedzUsuńSuper i dziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.