Drożdżowe Ślimaczki Z Jagodami I Mascarpone

by - 8/26/2022 12:01:00 AM

Takie ślimaczki drożdżowe możecie spokojnie zrobić też z innymi owocami, nie muszą to być jagody, mogą być borówki, maliny czy porzeczki ;)
Ja często piekę więcej takich drożdżówek i wtedy jak gdzieś wychodzę to zabieram sobie na drogę, a mąż dostaje je do pracy i wszyscy zadowoleni bo nie trzeba kupować czego na mieście gdy się zgłodnieje ;)




Składniki na 8-10 sztuk

Zaczyn:
  • 12 g drożdży
  • 1/4 szkl ciepłego mleka
  • 1/2 płaska łyżki cukru
Ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1 jajko kl M
  • 20 g roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • esencja waniliowa
Nadzienie:
  • 100 g serka mascarpone
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • esencja waniliowa
  • 1 czubata łyżeczka budyniu waniliowego
Dodatkowo:
  • 150 g jagód świeżych lub mrożonych (jeśli są mrożone to ich nie rozmnażamy)
  • lukier cytrynowy na wierzch

1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, jajko, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. Jeśli ciasto jest zbyt tępe możemy dodać 1-2 łyżeczki jogurtu/śmietany i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.

3. Składniki na nadzienie łączyny ze sobą (możemy je zmiksować)

4. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy mascarpone tak aby końce pozostały czyste, a następnie posypujemy jagodami. Zawijamy i kroimy na kawałki grubości 2-3 cm.

5. Gotowe ślimaczki układamy w foremce jeden obok drugiego. 
Ja ułożyłam na blaszce osobno i ślimaczki się rozwijały, a nadzienie wylewało także nie popełniajcie mojego błędu !
Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.

Ślimaczki pieczemy 190 stop przez około 30. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Kiedy ślimaczki ostygną, możemy je polukrować. Smacznego !!!

Podobne Posty

10 comments

  1. Iwonko jak zwykle cudowne drożdżówki:) uwielbiam takie ciacha:) ja również piekę więcej drożdzówek i pakuję córciom do śniadaniówki, w tym roku również tak będzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, tak pieczenie większej ilości oszczędza czas, a i zjeść cos domowego i pysznego potem możemy ;) :)

      Usuń
  2. Ależ one muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie kochana :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ojejku jakie one musiałybyc pyszne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych