Sos Z Boczniaków

by - 6/14/2022 12:05:00 AM

Na taki obiadek bez mięsny często mamy teraz ochotę, bo przecież nie można jeść ciągle zsiadłego mleka i kalafiora ;) a ten sosik bardzo szybko się przygotowuje i jest bardzo smaczną odmianą tego, znanego i chyba lubianego przez wszystkich pieczarkowego.





Składniki na sos:
  • 250 g boczniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 główki cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml wody lub bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka czubata mąki pszennej
  • 50 ml śmietanki 30 %

1. Wodę wraz z warzywkiem zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
2. Na maśle przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy porwane lub pokrojone w paseczki boczniaki, następnie solimy, pieprzymy i przesmażamy. 


Następnie dodajemy łyżeczkę mąki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą.
Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkość.
3. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki posiekaną i  zagęszczamy słodką śmietanką, ewentualnie jak by dalej było za rzadkie mąką ziemniaczaną.
Sos możemy podać z kaszą, ryżem, kopytkami lub ziemniakami. Smacznego !

Podobne Posty

14 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych