Sos Z Boczniaków
Na taki obiadek bez mięsny często mamy teraz ochotę, bo przecież nie można jeść ciągle zsiadłego mleka i kalafiora ;) a ten sosik bardzo szybko się przygotowuje i jest bardzo smaczną odmianą tego, znanego i chyba lubianego przez wszystkich pieczarkowego.
Składniki na sos:
- 250 g boczniaków
- 1 łyżka masła
- 1/2 główki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml wody lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka czubata mąki pszennej
- 50 ml śmietanki 30 %
1. Wodę wraz z warzywkiem zagotowujemy w ganku ( zostawiamy 100 ml do opłukania patelni, aby zebrać pozostałe smaki ze smażenia)
2. Na maśle przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy porwane lub pokrojone w paseczki boczniaki, następnie solimy, pieprzymy i przesmażamy.
Następnie dodajemy łyżeczkę mąki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy 100 ml wody, mieszamy i przekładamy do garnka z pozostałą gotującą się wodą.
Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkość.
3. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki posiekaną i zagęszczamy słodką śmietanką, ewentualnie jak by dalej było za rzadkie mąką ziemniaczaną.
Sos możemy podać z kaszą, ryżem, kopytkami lub ziemniakami. Smacznego !
14 comments
Świetny sos nie tylko dla wielbicieli boczniaków :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
Usuńapetyczny sosik
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńNie robiłam takiego sosu.
OdpowiedzUsuńJa też ale zawsze musi być ten pierwszy raz ;) :)
UsuńDobry pomysł, czasami warto odmienić menu. A taki sosik świetnie sprawdzi się w dni bezmięsne.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo pysznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńKoniecznie muszę wypróbować! Zazwyczaj z boczniaków robię zupę
OdpowiedzUsuńPolecam Ci serdecznie :-)
UsuńMniam, mniam. Lubię boczniaki :D
OdpowiedzUsuńTo super i dziękuje za komentarz :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.