Sernik Brzoskwiniowy Z Polewą Brzoskwiniową

by - 6/17/2022 12:01:00 AM

Sernik idealny na Dzień Ojca, na imieniny, na każde święta zwłaszcza te letnie gdyż jest delikatny, orzeźwiający i z przyjemnością sięga się po kolejny kawałek ;)







Składniki na tortownicę o śred 22 cm

Spód ciasteczkowy:
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła
Masa serowo brzoskwiniowa:
  • 500 g sera twarogowego użyłam Mój Ulubiony
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka kl M
  • 70 ml śmietanki 30 %
  • 250 g zmiksowanych połówek brzoskwiń
  • 1 cała brzoskwinia pokrojona na małe kawałki
  • 1/2 szkl cukru (szkl o poj. 200 ml)
  • esencja waniliowa
Polewa brzoskwiniowa:
  • 3 połówki brzoskwiń
  • 1 łyżka masła
  • 9 łyżek syropu z pod brzoskwiń z puszki
  • około 3 łyżki cukru pudru (dodajcie według swojego smaku)
  • 4 i 1/2 łyżki jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny


Spód ciasteczkowy

1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.

Masa serowa

2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
Do zmiksowanej masy dodajemy pokrojone brzoskwinie mieszamy całość, a następnie
gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. 


Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. 
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji.

Polewa brzoskwiniowa

5. Masło, syrop oraz cukier podgrzewamy.
6. Brzoskwinie blendujemy na gładko i dodajemy do podgrzanego syropu. Podgrzewamy tak aby dało się rozpuścić żelatynę ale aby polewa się nie zagotowała.
7. Kiedy żelatyna jest już rozpuszczona dodajemy jogurt naturalny.
Polewę lekko przestudzoną wylewamy na przestudzony sernik, brzegi posypujemy kokosem, chowamy do lodówki całość na noc. 
Na następny dzień pozostaje nam już tylko delektowanie się jego smakiem. Smacznego !

Podobne Posty

14 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych