5 sprawdzonych pomysłów na przekąski karnawałowe
Co przygotować na domowe przyjęcie? Oto 5 szybkich i sprawdzonych przepisów na przekąski inspirowane smakami całego świata. Wszystkie są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu gospodarze mogą poświęcić czas gościom, zamiast ciągle krzątać się między kuchnią a salonem.
Pomysł nr 1: Włoskie grissini z szynką parmeńską
Istnieją dwa sposoby na przygotowanie tego dania – szybki i błyskawiczny.Pierwszy wariant zakłada, że przygotowujemy grissini samodzielnie. To nic trudnego! Jedyne czego potrzebujemy to mąka, woda, oliwa i drożdże – składniki niczym nie różnią się więc od tych, które wykorzystuje się do ciasta na pizzę. Dodatkowo, jeżeli mamy ochotę możemy dodać do ciasta czosnek, tymianek lub inne zioła.
Po wyrobieniu ciasta wystarczy zrolować je w cienkie paluszki i piec aż się zarumienią. Potem owijamy nasze grissini w płaty szynki parmeńskiej i gotowe.
Grissini można też oczywiście kupić w sklepie. Wtedy po prostu owijamy je szynką i od razu serwujemy na stół – najlepiej w towarzystwie świeżych pomidorów, deski serów lub ulubionego dipu.
Grissini – lista zakupów:
- szynka parmeńska - 12 plastrów
- przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- sól morska - 1 szczypta
- oregano z Turcji Knorr - 1 łyżeczka
- mąka - 1 kilogram
- woda - 500 mililitrów
- cukier - 25 gramów
- sól - 20 gramów
- olej - 50 mililitrów
- drożdże - 8 gramów
Pomysł nr 2: Francuska Tarta z warzywami
Tartę również można przygotować na różne sposoby. Najmniej kłopotów sprawi taka na gotowym cieście francuskim – wówczas zostaje nam tylko przygotowanie farszu. Co może się na niego składać?
Jeżeli tarta ma zachwycać gości nie tylko smakiem, ale także apetycznym wyglądem, proponujemy pokroić warzywa w cienkie plasterki, a następnie ułożyć je tak, aby przypominały kwiat. Marchewka, cukinia, bakłażan – do dyspozycji mamy wiele różnych warzyw – najważniejsze, aby pasowały do siebie smakowo i kolorystycznie. Warto je też wcześniej zamarynować – wystarczy, że wymieszamy oliwę, miód, odrobinę octu oraz ząbek czosnku. Tak przygotowaną marynatą pokrywamy warzywa, a następnie umieszczamy je w formie.
Niezbędnym elementem tarty jest również sos. W bazowej wersji składają się na niego jajka, ser i śmietana, ale nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby zamienić go na inny. Do wymienionych wcześniej warzyw będzie doskonale pasować sos grzybowy. W tym celu grzyby należy usmażyć na czosnku i cebuli, a następnie zalać całość śmietaną i gotować przez około 10 minut. Sos należy oczywiście doprawić – solą, pieprzem i ewentualnie rozmarynem.
Co ważne, tarta równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Można więc ją pokroić na małe kawałki i serwować w formie przystawki. Jeżeli spodziewamy się mniej gości, sprawdzi się także w roli dania głównego.
Francuska tarta z warzywami – lista zakupów:
- płat ciasta francuskiego - 1 sztuka
- Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżka
- Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
- marchew - 2 sztuki
- cukinia - 2 sztuki
- bakłażan - 1 sztuka
- prawdziwki (mogą być mrożone) - 100 gramów
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 2 sztuki
- śmietana - 150 mililitrów
- oliwa - 6 łyżek
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- miód - 1 łyżka
Pomysł nr 3: Arabski hummus
Hummus świetnie sprawdza się w roli lekkiej przekąski. Można maczać w nim pokrojone w słupki warzywa, chlebki pita, a nawet wspomniane wcześniej paluszki grissini.
Jak przygotować hummus idealny? Jedyne czego potrzebujemy to ugotowana (i namoczona wcześniej) ciecierzyca, pasta tahini, czosnek i nieco soku z cytryny. Wszystkie składniki należy zblendować na gładką masę. Uzyskanie idealnej konsystencji nie powinno być problemem, jeśli podczas miksowania dodamy do masy nieco zimnej wody.
Smak hummusu można wzbogacać o różne dodatki – suszoną paprykę, suszone pomidory, buraki i wiele innych składników. Przed podaniem warto polać pastę oliwą i posypać przyprawami – np. bliskowschodnim zaatarem.
Hummus – lista zakupów:
- ciecierzyca - 400 gramów
- cytryna - 1 sztuka
- czosnek – 1-2 ząbki
- oliwa - 40 mililitrów
- kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
- pasta tahini - 50 gramów
- sól morska - 1 szczypta
Pomysł nr 4: Greckie kofty
Kofty będą świetnym rozwiązaniem na domówkę, jeśli nabijemy je na patyczki podobnie jak szaszłyki. Dzięki temu będzie wygodnie po nie sięgać i maczać je w sosie.
Jak przygotować prawdziwie greckie kofty? Potrzebne będzie nam dobrej jakości mięso mielone – najlepiej jagnięce. Doprawiamy je czosnkiem kuminem, posiekaną natką pietruszki i przyprawą do gyrosa. Aby kotleciki były bardziej zwarte, warto dodać do masy jajko i odrobinę wody gazowanej. Tak przygotowaną masą obtaczamy słupki żółtego sera, nabijamy na patyczki i smażymy. Gotowe danie serwujemy z ulubionym sosem i warzywami.
Greckie kofty – lista zakupów:
- mięso mielone jagnięce - 250 gramów
- mięso mielone wieprzowe - 250 gramów
- Przyprawa do gyrosa Knorr
- jajko - 1 sztuka
- ząbek czosnku - 4 sztuki
- ser żółty gouda - 150 gramów
- Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 10 gramów
- natka pietruszki - 1 pęczek
- woda gazowana - 100 mililitrów
- patyczki do szaszłyków - 1 opakowanie
Pomysł nr 5: Meksykańskie quesadillas
Quesadillas to nic innego jak kopertki z tortilli wypełnione pełnym smaku farszem. W związku z tym, że jest to meksykańskie danie, farsz powinien być pikantny, ale wszystko zależy oczywiście od naszych indywidualnych upodobań.
Oto przykładowy farsz do quesadilli. Bazą będzie pierś z kurczaka pokrojona w cienkie paseczki oraz usmażona w przyprawie adobo. Mięsu towarzyszyć będzie papryka w trzech kolorach oraz cebula – te składniki również należy usmażyć, najlepiej na tej samej patelni, na której smażyliśmy kurczaka. Potem wystarczy doprawić całość posiekaną natką kolendry, papryczkami jalapeno i startym serem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy na wierzchu tortilli.
Gotową quesadillę serwuje się z różnymi sosami – najczęściej jest to kwaśna śmietana i salsa pomidorowa.
Meksykańskie quesadillas z kurczakiem – lista zakupów:
- pierś z kurczaka - 400 gramów
- papryka żółta - 1 sztuka
- papryka zielona - 1 sztuka
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula - 2 sztuki
- ser cheddar pomarańczowy - 200 gramów
- tortilla pszenna - 10 sztuk
- Przyprawa Adobo Knorr - 1 opakowanie
- natka kolendry - 1 pęczek
- olej roślinny - 3 łyżki
- sól - 3 łyżeczki
- marynowane papryczki Jalapeno - 100 gramów
*artykuł sponsorowany
1 comments
Bardzo ciekawe inspiracje na przekąski :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.