Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski
W takie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;)
Składniki
2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania mięsa dodajemy pokrojona w kostkę paprykę czerwoną. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku, ostra oraz słodką. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz dodajemy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy około 1 h lub i więcej aż do czasu kiedy mięsko zmięknie.
3. Pod koniec gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar.
4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia.
Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego !
Składniki
- 3 - 3 i 1/2 szkl wody
- 500 g mięsa z łopatki
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1/2 małego korzenia pietruszki
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka gęstej śmietany
- pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone np .domowe <- klik
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa i do zagęszczenia gulaszu
- opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania mięsa dodajemy pokrojona w kostkę paprykę czerwoną. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku, ostra oraz słodką. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz dodajemy pokrojona w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Całość gotujemy około 1 h lub i więcej aż do czasu kiedy mięsko zmięknie.
3. Pod koniec gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar.
4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia.
Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego !
9 comments
Pyszna propozycja :-) takie obiadki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńNieczęsto robię, ale bardzo lubię ;-)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńCoś pysznego:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :-)
UsuńNie ukrywam, że jak zależy mi na czasie, to bardzo chętnie robię takie gulaszowe dania. Zresztą moja rodzina je bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńTo prawda szybko się je robi i jest bardzo smaczne :)
UsuńCały obiad w jednym daniu, super
OdpowiedzUsuńZawsze w dzieciństwie lubiłyśmy tego typu dania. Przepadałyśmy za ryżem w sosie xD
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.