Dżem rabarbarowy to jeden z tych dżemów które bardzo łatwo i szybko idzie przygotować samemu w domu. Oczywiście ilość cukru dostosujcie do swoich upodobań ;)
Składniki na około 4-5 słoiczków 200 ml:
Składniki na około 4-5 słoiczków 200 ml:
- 1200 g rabarbaru przed obraniem
- 400-500 g cukru
- sok z 1/2 cytryny (ewentualnie)
1. Rabarbar myje, obieram i kroje na mniejsze kawałki (nie którzy nie obierają). Następnie zasypuje go cukrem i na jakieś 30 minut do godziny odstawiam aż trochę puści sok.
2. Po tym czasie włączam gaz i zaczynam gotowanie na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy sok z cytryny. Rabarbar gotujemy do całkowitego rozpadnięcia się i zagęszczenia dżemu.
U mnie trwało to coś około 35 minut, może trwać to też dłużej, ważne aby dżem się zagęścił.
Gotowy przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zkręcamy i odstawiamy do góry dnem na około 30 minut. Jeśli po tym czasie wieczka wklęsły się i nie odskakują to gotowe możemy przełożyć już do spiżarki, jeśli odskakują to musimy je za pasteryzować.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
8 comments
Takiego dżemu jeszcze nie robiłam, ale na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńTak smakuje doskonale i doskonale pasuje do ciast czy placuszków :)
UsuńW tym roku nie mamy dżemów rabarbarowych ale kiedyś je robiłyśmy :)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz robiłam, ale muszę nową tradycje wprowadzić i robić je co roku :D
UsuńPyszny taki dżem :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńDomowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.