Ciastka S
Ciasteczka idealne do kawy czy herbatki, kruche, maślane i nawet na świątecznym stole będą się pięknie prezentowały.
Składniki na około 20-25 sztuk ciastek:
- 100 g masła miękkiego
- 100 g cukru drobnego
- 1 jajko kl L
- 200 g mąki tortowej
dodatkowo:
- 1 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżeczka masła
1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie wbijamy jajko i znów miksujemy.
2. Teraz dodajemy mąkę, miksujemy i przekładamy do worka cukierniczego.
Ja używałam tylki Wilton 8B.
Ciasteczka wyciskamy na papier do pieczenia w niedużych odstępach.
Pieczemy w 180 stop. przez około 15 minut.
Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce.
3. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem i maczamy boki ciastek. Ja roztopiłam połowę czekolady i tylko połowę ciasteczek zamoczyłam w czekoladzie.
16 comments
Pięknie wyglądają! W sam raz na święta. Muszę przyznać, że nie wpadłam na to,żeby wycisnąć z rękawa ciasto na ciasteczka....
OdpowiedzUsuńJa już to robię nie pierwszy raz, wystarczy dobry i odrobina siły ;)
UsuńWyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńBardzo ładny mają kształt!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWspaniałe ciasteczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :-)
UsuńMaślane idealne do herbatki. Zapiszę przepis i wykorzystam rękaw. :)
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno będą smakować :D Pozdrawiam :-)
UsuńSą jak z cukierni, pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńuwielbiam takie ciasteczka
OdpowiedzUsuńSuper, z chęcią bym Cię poczęstowała :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.