Bułki Z Dodatkiem Twarogu
Bułeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i lekkie, nawet po odmrożeniu smakują doskonale.
Składnik na 8 bułek:
Zaczyn:
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 18 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 100 g mąki chlebowej typ 750 (jeśli nie macie chlebowej to dajcie całość typ 450)
- 100 g twarogu półtłustego lub tłustego
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- ewentualnie 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1. Z drożdży, cukru, ciepłej mieszaniny, ale nie gorącej wody z mlekiem tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąki, sól oraz twaróg rozkruszony.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1-2 łyżeczki jogurtu.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką, układamy je na blaszce z papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia.
Podrośnięte bułeczki nacinamy na krzyż i pieczemy w 190 stop przez około 20 minut.
Bułki od razu po upieczeniu są twarde, ale po kilku minutach ich skórka robi się miękka. Smacznego !
2 comments
Wielu różnych składników dodawałam do ciasta na chleb czy bułki, ale twarogu to chyba jeszcze nie. Czas spróbować:) a wygląd Twoje bułeczki mają profesjonalny! Mnie bułki zawsze koślawe wychodzą;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich bułeczek. Wygladają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.