Mielonka z SZYNKOWARA

by - 5/05/2016 07:00:00 AM

Pyszna mieloneczka z szynkowara na kanapki. Jest bardzo prosta w wykonaniu dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się domową wędlinką.














Składniki

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 500 g mielonej łopatki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2-3/4 łyżeczki pieprzu
  • 100 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki zwykłej soli lub 1 i 1/3 zwykłej soli + 2/3 soli czosnkowej
  • ew. 2 ząbki czosnku ( przeciś. przez praskę)




1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz, majeranek, żelatynę, ew. czosnek i zaczynamy wyrabiać mięso, w trakcie dolewając wodę.

2. Kiedy mięso dobrze wyrobimy, wykładamy nasz szynkowar przygotowanym do tego celu woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.


3. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je aby nie było potem pustych dziur w nim ( czasami robię to za pomocą ubijaka do kartofli ).



4. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte oraz spójne. Ja tym razem robiłam z połowy składników dlatego dla dobrego docisku musiałam założyć druga sprężynę z drugiego szynkowaru.



5. Tak zapakowane mięsko w szynkowar odstawiamy  do lodówki na 2-3 h.
6. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu mięsa.
7. Włączamy gaz  i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !

Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
8. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 70-73 stopnie to znak, że mięso jest już gotowe !


9. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
10. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko. Smacznego !!!


Podobne Posty

4 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych