W poprzednim tygodniu był przepis na kiszoną cukinię a w tym tygodniu zapraszam na pyszną zupkę warzywną z kiszona cukinią. Zupa ta w smaku przypomina ogórkową ale nie jest tak kwaśna jak ogórkowa i myślę że będzie smakować większości ;)
Składniki na 2 osoby:
- około 1,2 litra bulionu/wody
- 1/2 słoika kiszonek cukinii pokrojonej w kostkę
- trochę wody z pod kiszonej cukinii
- mrożone warzywa (fasolka szparagowa, kalafior, brukselka, brokuł)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1/2 korzenia pietruszki
- kawałek selera
- 7 centymetrowy kawałek pora
- 3 łyżeczki suszonej mieszanki warzyw
- sól, pieprz
- 2-3 łyżeczki posiekanego koperku
dodatkowo:
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 łyżeczki mąki
1. Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę oprócz pora i wrzucamy na gotującą się wodę/bulion, dodajemy por, suszone warzywko, solimy, pieprzymy i gotujemy przez około 10-15 minut tak aby ziemniaki i marchew się podgotowały trochę.
2. Kiedy warzywa się podgotują, dodajemy teraz mrożone warzywa oraz cukinię wraz z niedużą ilością wody kiszonej (do smaku), doprawiamy i gotujemy tak aby warzywa były dość miękkie.
3. Następnie robimy taką niby zasmażkę, masło roztapiamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i podsmażamy przez 1-2 minutki, następnie zdejmujemy z ognia i dolewamy do zasmażki 1 chochelkę zupy ale bez warzyw, mieszamy i wlewamy do zupy, na koniec dodajemy natkę koperku i gotujemy jeszcze około 5 minut. Smacznego !!
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
16 comments
ciekawi mnie smak kiszonej cukinii :)
OdpowiedzUsuńSmak podobny do kiszonego ogórka tylko nie jest kwaśna ;)
UsuńKiszonej cukinii nie jadłam, ale pewnie smakuje podobnie jak ogórek
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńPyszna i ładnie prezentuje się w talerzu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dziękuje :)
UsuńJadłam kiszoną cukinię, niestety nie mam własnej. Zupka z pewnością pyszna. :)
OdpowiedzUsuńJa też nie posiadam własnej ale taka bio ze sklepu na pewno wyjdzie smaczna :)
UsuńNo proszę, nie słyszałam o kiszonej cukinii a tutaj pyszna zupka z jej udziałem:)
OdpowiedzUsuńMy w tym roku po raz pierwszy robiliśmy i naprawdę nam zasmakowała, mi nawet bardziej od kiszonych ogórków :-)
UsuńApetyczna zupa :) Z chęcią zjadłabym taką :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńtakie zupy to ja bardzo lubię
OdpowiedzUsuńJa też i często je gotuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.