Polecam, zwłaszcza jak lubicie ogórki kiszone czy jeszcze bardziej małosolne to cukinia w takiej postaci na pewno Wam posmakuje, jest lekko krucha, delikatna ale się nie rozpada i co najważniejsze nie jest kwaśna. Kiszonki w okresie jesienno zimowy to naprawdę cenny składnik naszej diety i jedzmy ich jak najwięcej.
- zawsze 1 łyżka soli na 1 litr wody
- korzeń chrzanu
- liść laurowy
- suszony koper ogrodowy
- ziele angielskie
- gorczyca
1. Cukinie myjemy i odcinamy jej końcówki, następ nie kroimy ją wzdłuż i na długość jaka mamy słoiki.
2. Do wymytych i wyparzonych słoików na dno wkładamy po 1 ząbku czosnku, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy i 2 sztuki ziela angielskiego do tego wkładamy cukinię i na samą górę koper i jeszcze ewentualnie ząbek czosnku.
3. Całość zalewamy zagotowaną solanką, zakręcamy i odstawiamy w temp. pokojowej na 3-4 dni a następnie przenosimy np. do piwnicy.
Cukinia gotowa jest do jedzenia już po około 14 dniach. Smacznego !
2 comments
ooo pierwszy raz widzę taki przepis, musze siostrze podsunąć bo ona jest fanką cukini
OdpowiedzUsuńNa pewno jej zasmakuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.