Kiszona Cukinia

by - 10/12/2021 12:10:00 AM

Polecam, zwłaszcza jak lubicie ogórki kiszone czy jeszcze bardziej małosolne to cukinia w takiej postaci na pewno Wam posmakuje, jest lekko krucha, delikatna ale się nie rozpada i co najważniejsze nie jest kwaśna. Kiszonki w okresie jesienno zimowy to naprawdę cenny składnik naszej diety i jedzmy ich jak najwięcej.






Składniki:

  • zawsze 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • korzeń chrzanu
  • liść laurowy
  • suszony koper ogrodowy
  • ziele angielskie
  • gorczyca
1. Cukinie myjemy i odcinamy jej końcówki, następ nie kroimy ją wzdłuż i na długość jaka mamy słoiki.
2. Do wymytych i wyparzonych słoików na dno wkładamy po 1 ząbku czosnku, 1 liść laurowy, 1/3 łyżeczki gorczycy i 2 sztuki ziela angielskiego do tego wkładamy cukinię i na samą górę koper i jeszcze ewentualnie ząbek czosnku.
3. Całość zalewamy zagotowaną solanką, zakręcamy i odstawiamy w temp. pokojowej na 3-4 dni a następnie przenosimy np. do piwnicy.
Cukinia gotowa jest do jedzenia już po około 14 dniach. Smacznego !

Podobne Posty

2 komentarze

  1. ooo pierwszy raz widzę taki przepis, musze siostrze podsunąć bo ona jest fanką cukini

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych