Kokosowy Czekoladowiec
Wbrew pozorom jest to bardzo proste do przygotowania ciasto, a smak jest coś pomiędzy brownie a mocno czekoladowym, wilgotnym murzynkiem z kokosowym posmakiem, ja zakochałam się w tym cieście i nawet nie spodziewałam się że mąka kokosowa tak świetnie sprawdzi się w cieście i nie będzie sucha!
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm
- 6 jajek kl M
- 1/2 szkl mąki kokosowej (szklanka o pojemności 200 ml)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2/3 szkl cukru
do dekoracji:
- około 100 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 łyżeczki galaretki w proszku np. pomarańczowej
- 4 łyżki bardzo gorącej wody do galaretki
1. Do jednego naczynia wbijamy 6 jajek i roztrzepujemy je rózgą, do drugiego wsypujemy mąkę kokosową wraz z proszkiem do pieczenia.
2. W rondelku roztapiamy masło wraz z kakao i cukrem i odstawiamy do przestudzenia.
Piekarnik nastawiamy na 180 stop
3. Teraz do jajek dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy trzepaczką a następnie wlewamy masę czekoladową która przestygła. Całość mieszamy rózga i odstawiamy na 5 minut w tym czasie szykujemy blaszkę która wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy ciasto i równo je rozprowadzamy. Pieczemy przez 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Upieczone nie wyjmujemy z formy tylko pozostawiamy w niej aby ostygło.
4. Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie ubijamy śmietankę, pod koniec dodając cukier puder. następnie hartujemy galaretkę dodając 1 łyżkę ubitej śmietany, mieszamy i wlewamy całość do ubitej śmietany, miksujemy krótko i jeśli całość się rozrzedziła to odstawiamy do lodówki na 2 minutki a następnie przekładamy do worka cukierniczego z końcówką i ozdabiamy nią wystudzone ciasto.
14 comments
Kusisz, kusisz, być może wypróbuję w przyszły weekend :D
OdpowiedzUsuńSuper, będzie mi miło :)
UsuńPrezentuje się bardzo apetycznie. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, był bardzo smaczny :-)
UsuńKiedyś piekłam ciasta z mąką kokosową, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa mam w domu jednego takiego przeciwnika który jest absolutnie na nie ze wszystkim co z mąki kokosowej czy oleju kokosowego ale czasem jak widać udaje mi się go przekonać;)
UsuńW planach na obiad do wypróbowania risotto, a na deser Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieję że będzie smakować :)
UsuńMniam! Zapowiada się bardzo apetycznie. Ja jeszcze na kokosową mąkę nie znalazłam sposobu, ale Ty Iwonko masz super pomysł:)
OdpowiedzUsuńDziękuje, ten pomysł naprawdę tak mi zasmakował że jeszcze coś się pojawi na pewno z udziałem mąki kokosowej :)
UsuńSuper pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńtrzeba bedzie zrobić
OdpowiedzUsuńSuper, bo było mega dobre :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.