Ciasto Czekoladowe Z Budyniem, Marcepanem I Mleczną Polewą

by - 10/29/2021 12:00:00 AM

Ciasto nie jest mocno słodkie, jest lekkie, czekoladowe i w smaku przypomina kostki domino które robiłam już na blogu i w porównaniu do tego ciasta są bardziej pracochłonne.
Tutaj taka uproszczona wersja plus budyń, polecam ten kokosowy bo naprawdę tu pasuje :)







Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

Blaty czekoladowe:
  • 4 jajka kl L (żółtka i białka osobno)
  • 160 g masła
  • 2/3 szkl mąki pszennej
  • 2/3 szkl cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego w proszku
  • 440 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Dodatkowo:
  • 250 g  marcepanu 
  • cukier puder do podsypywania
  • 1 słoik dżemu morelowego lub z czarnej porzeczki
  • płatki czekoladowe do dekoracji
Polewa mleczna:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • około 8 łyżek mleka w proszku

Blaty czekoladowe

1. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do wchłonięcia, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
2. Teraz ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem czekoladowym. Tak powstałe ciasto dzielimy na trzy części.
Każdą część pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Temperatura pieczenia 160 stopni, grzanie góra - dół  z termo obiegiem przez 10minut

Masa budyniowa

 3.  340 ml mleka zagotowujemy razem z masłem i cukrem w pozostałych 100 ml rozprowadzamy proszek budyniowy, kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy je z palnika i wlewamy proszek budyniowy. Następnie gotujemy jak zwykł budyń.
Gorący odstawiamy na balkon aby chwilkę przestygł ale dalej pozostał mocno ciepły, wierzch przykrywamy folią spożywczą aby nie utworzył się kożuch.

Złożenie

4. Na dno blaszki w której piekły się blaty wykładamy papier który używaliśmy do pieczenia blatów i wykładamy pierwszy blat ( i tu jeśli macie dużo czasu to zdzieracie wierzch blatu, jeśli tego nie zrobicie budyń nie będzie się trzymał ciasta lub nie zdzieracie tylko wkładacie blat góra do dołu)
Na blat wykładamy ciepły budyń i równo go rozprowadzamy, przykrywamy drugim blatem który smarujemy połową dżemu.
5. Na papierze do pieczenia posypanym cukrem pudrem wałkujemy marcepan na wielkość blatu i układamy go na dżemie, ostatni blat smarujemy pozostałym dżemem i przykrywamy dociskając całość.

Polewa i dekoracja

6.  Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy.

Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek !
Wierzch posypujemy płatkami czekolady wstawiamy ciasto do lodówki.
Przed podaniem wyjmujemy na 2 godziny przed podaniem. Smacznego !


Podobne Posty

12 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych