Domowe Kostki Domino W Czekoladzie Krok Po Kroku
Bałam się , ale w końcu w tym roku zrobiłam swoje pierwsze kostki domino. Wyszły przepyszne !
Jedna część zjedliśmy, a druga zamroziłam na święta chociaż trudno było się powstrzymać od nie zjedzenia całości :)
Przepis starałam się opisać krok po kroku i dość szczegółowo, w razie pytań piszcie w komentarzach, na pewno odpowiem :)
Składniki na około 45-50 kostek domino
Spód z piernika:
Jedna część zjedliśmy, a druga zamroziłam na święta chociaż trudno było się powstrzymać od nie zjedzenia całości :)
Przepis starałam się opisać krok po kroku i dość szczegółowo, w razie pytań piszcie w komentarzach, na pewno odpowiem :)
Składniki na około 45-50 kostek domino
Spód z piernika:
- 70 g mąki pszennej
- 1 jajko kl M
- 25 g masła
- 45 g miodu
- 25 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka płaska kakao
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300 g gęstego dżemu albo marmolady morelowej
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 200 g marcepanu
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki oleju
Spód z piernika
1. Masło cukier i miód rozpuszczamy w garnuszku, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
2. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i kakao, wbijamy do tego jajko oraz powoli dolewamy miód z masłem i cukrem, mieszamy do połączenia się składników.
Blaszkę 23 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto po dnie blaszki (będzie go mało, ale tak ma być)
Spód pieczemy w 180 stop przez około 15-20 minut
Po upieczeniu od razu odrywamy papier i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po przestygnięciu wkładamy z powrotem do blaszki z papierem na którym się piekł piernik.
Masa z dżemu/marmolady
3. Jeśli dżem jest rzadki to przecieramy go przez sito aby pozbyć się cząstek owoców (mój dżem był prawie marmoladą więc go nie przecierałam)
4. Jeśli dżem jest bardzo gęsty taki jak mój był to nie musimy w ogóle dawać żelatyny, jeśli się boimy że dżem się rozpłynie lub mamy inne obawy to dajmy 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody. Do rzadszego, rozpuszczamy 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny.
5. rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę dodajemy do dżemu, mieszamy i wykładamy na spód z piernika następnie przykrywamy foremkę z piernikiem folią i chowamy do lodówki na 3-4 godziny.
6. Marcepana wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość naszego piernika. Następnie układamy go na masie z dżemu, lekko dociskamy w każdym miejscu, przykrywamy papierem do pieczenia i układamy na nim deskę kuchenna i chowamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa czekoladowa
7. Całą czekoladę topimy razem z olejem nad kąpielą wodną.
W tym czasie szykujemy sobie papier do pieczenia który podkładamy pod kratkę (papier pozwoli zaoszczędzić nam czas w sprzątaniu blatu ;)
8. Piernik wyjmujemy i kroimy najpierw w pasy 2,5 cm a następnie w kostkę.
9. Każdą kostkę nabijamy na wykałaczkę od spodu i ostrożne moczymy w czekoladzie, następnie obkręcamy wykałaczką by czekolada oblała kostkę z każdej strony a nadmiar ściekł z powrotem do miseczki. Oblaną kostkę odstawiamy na kratkę aby dalej sobie jeszcze obciekła i powoli zastygała.
Postępujemy tak aż zapełni się pierwsza kratka.
Aby przyspieszyć zastyganie, zapełnioną kratkę położyłam na formę do pieczenia i włożyłam do lodówki na jakieś 30-40 minut.
Gdy kostki zastygną delikatnie odrywam je od kratek i chowam do metalowej puszki. Domino przechowujemy w lodówce lub nadmiar możemy zamrozić :) Smacznego !
6 comments
Napiszę tak: Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńWitam, a gdzie kupić taki marcepan? 😮
OdpowiedzUsuńMarcepan w opakowaniu można kupić w sklepie E. Leclerck lub Lidl, tam je widziałam. Mój jest z Lidla 200 gr.
UsuńKochana ale pyszności :-) muszę sobie kiedyś zrobić takie kostki :-)
OdpowiedzUsuńGenialne, po prostu muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.