Małe Bułeczki Drożdżowe Z Dżemem
Takie bułeczki są bardzo proste o przygotowania, nadziać możemy je dowolnym dżemem, marmolada czy konfiturą, u mnie domowy dżem brzoskwinia z żółta śliwką <--klik i co najprzyjemniejsze są małe i bardzo przyjemnie się je zjada ;)
Składniki na 14 bułeczek:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl cukru
- 1 jajko kl M
- 1/2 szkl ciepłego mleka
- 20 g masła roztopionego i ostudzonego
- 1 i 1/2 łyżki mleka w proszku
- 4 g suszonych drożdży instant (świeżych 14 g)
- esencja waniliowa
- około 3/4 słoika gęstego dżemu np. brzoskwiniowego
1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące.
Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
2. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i cielimy na kulik o wadze 40 g
Tak przygotowane kuleczki lekko rozwałkujemy na placuszki i nakładamy po łyżeczce dżemu i dobrze zalepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Następnie odstawiamy blaszkę na około 20 minut do podrośnięcia.
4. Bułeczki po wyrośnięciu pieczemy w 190 stop. przez 20 minut do zrumienienia.
12 comments
Pychotka choć sam wybrałbym dżem lub marmoladę z moreli, bo kocham te owoce. Nawiasem mówiąc chyba sporo osób przyrządza te wypieki, bo dzisiaj w dwóch marketach na półkach z mąką totalne pustki! ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam morelowy dżem ale mężowe mniej więc idę na kompromis ;)
UsuńWspaniałe bułeczki kochana. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńMałe, a cieszy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńAle pyszności.
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńBułeczki wyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSUper do kawki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.