Dżem Brzoskwinia Z Żółtą Śliwką

by - 8/26/2020 12:01:00 AM

Takie proste, a zarazem pyszne połączenie brzoskwini ze śliwką. Spróbujcie bo warto mieć w spiżarce zapasy domowego dżemu :)










Składniki na około 6 słoików 250 ml:

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 kg żółtych śliwek
  • około 400 g cukru, lub więcej przy kwaśnych owocach
  • 1 opakowania pektyn np. takie
  • 1 łyżeczka kwasku lub 2-3 łyżki soku z cytryny
  • blender

1. Szykujemy słoiki. Myjemy je dokładnie oraz wyparzamy razem z zakrętkami.
2. Śliwki myjemy, wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie musimy ich obierać, ponieważ będą blendowane.
Brzoskwinie obieramy i również pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do garnka z grubszym dnem wkładamy wypestkowane i pokrojone śliwki oraz brzoskwinie. Zasypujemy je połową cukru i włączamy gaz. Gotujemy( około 30 minut) na małym ogniu co chwilę mieszając aby się nie przypaliły.
W trakcie tego gotowania dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
4. Jak owoce będą już podgotowane to blendujemy je na gładko, następnie dodajemy pektynę rozmieszana z resztą cukru. Zagotowujemy i sprawdzamy smak, jeśli owoce były kwaśne to tego cukru będziemy musieli dodać więcej, ja miałam bardzo słodkie brzoskwinie i one pomogły w tym aby nie dodawać więcej tego cukru.
Całość gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.





Pasteryzacja

Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Podobne Posty

2 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych