Dżem Brzoskwinia Z Żółtą Śliwką
Takie proste, a zarazem pyszne połączenie brzoskwini ze śliwką. Spróbujcie bo warto mieć w spiżarce zapasy domowego dżemu :)
Składniki na około 6 słoików 250 ml:
Składniki na około 6 słoików 250 ml:
- 1 kg brzoskwiń
- 1 kg żółtych śliwek
- około 400 g cukru, lub więcej przy kwaśnych owocach
- 1 opakowania pektyn np. takie
- 1 łyżeczka kwasku lub 2-3 łyżki soku z cytryny
- blender
1. Szykujemy słoiki. Myjemy je dokładnie oraz wyparzamy razem z zakrętkami.
2. Śliwki myjemy, wypestkujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie musimy ich obierać, ponieważ będą blendowane.
Brzoskwinie obieramy i również pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie obieramy i również pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do garnka z grubszym dnem wkładamy wypestkowane i pokrojone śliwki oraz brzoskwinie. Zasypujemy je połową cukru i włączamy gaz. Gotujemy( około 30 minut) na małym ogniu co chwilę mieszając aby się nie przypaliły.
W trakcie tego gotowania dodajemy kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
4. Jak owoce będą już podgotowane to blendujemy je na gładko, następnie dodajemy pektynę rozmieszana z resztą cukru. Zagotowujemy i sprawdzamy smak, jeśli owoce były kwaśne to tego cukru będziemy musieli dodać więcej, ja miałam bardzo słodkie brzoskwinie i one pomogły w tym aby nie dodawać więcej tego cukru.
4. Jak owoce będą już podgotowane to blendujemy je na gładko, następnie dodajemy pektynę rozmieszana z resztą cukru. Zagotowujemy i sprawdzamy smak, jeśli owoce były kwaśne to tego cukru będziemy musieli dodać więcej, ja miałam bardzo słodkie brzoskwinie i one pomogły w tym aby nie dodawać więcej tego cukru.
Całość gotujemy jeszcze przez 5-10 minut, a następnie przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
2 comments
domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100 %
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.