Smażona, Dwukolorowa Babka Z Jagodami
W taki upał piec ciasto to istny zamach na życie ;) ale nie w tym przypadku to ciasto zrobicie na patelni i zapewniam Was że jest równie dobre jak te z piekarnika.
Do jasnego ciasta dodałam kilkanaście jagód i w pierwszej wersji ciasto było tylko z cukrem pudrem, natomiast najpyszniejsze było przełożone domową nutellą ze śliwek i oblane czekoladą :)
Składniki na patelnię o śred. 24
- 2 jajka kl L
- 125 g cukru
- 100 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12 %
- 80 g oleju
- 180 g mąki pszennej
- esencja waniliowa - kilka kropel
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki kakao do ciemnej części ciasta
- plus 1 łyżka wody
1. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puch, następnie dodajemy jogurt lub śmietanę, olej i miksujemy króciutko do połączenia.
2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą znów krótko miksujemy.
3. Teraz ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dosypujemy kakao i dodajemy łyżkę wody, miksujemy znów króciutko.
4. Patelnię rozgrzewamy i smarujemy olejem (jeśli boimy się że ciasto może się przypalać w trakcie smażenia to wycinamy okrąg z papieru do pieczenia i wkładamy go do patelni i smarujemy olejem)
na tak rozgrana patelnię wylewamy najpierw jasne ciasto, posypujemy je np. jagodami a na nie ciemne ciasto, przykrywamy pokrywką bez dziurek ! jeśli są dziurki to trzeba je zakryć/zakleić !
ciasto smażymy na najmniejszym ogniu, w przypadku indukcji poruszałam się pomiędzy stopniem 3 a 4
Smażymy je przez około 35 do nawet 45 minut.
Jeśli pod koniec wyczujecie że ciasto zaczyna się przypalać to można je na ostatnie 10 minut przewrócić na drugą stronę ale tylko wtedy gdy wierzch ciasta będzie wyglądać na upieczony/suchy!
Ciasto nie dopieczone po otwarciu przykrywki zwyczajnie opadnie i będzie zakalec.
Usmażone ciasto wykładamy na kratkę i odstawiam y do ostygnięcia, potem możemy je dowolnie udekorować czy np. nadziać. Smacznego !
12 comments
Wygląda przepysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuj :*
Usuńtakie ciasta są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńZaciekawiłaś mnie tym przepisem
OdpowiedzUsuńTo się cieszę ;)
UsuńWow w taki sposób jeszcze nie robiłam babki. Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, polecam wypróbować :)
UsuńSuper pomysł na babkę :)
OdpowiedzUsuńzaciekawił mnie ten przepis, w najbliższym czasie go wypróbuję. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, robię takie samo wyglądające,ale piekę.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.