Szybkie Krucho Drożdżowe Jagodzianki

by - 7/21/2021 12:00:00 AM

Kiedy jest sezon na jagody staram się chociaż raz przygotować jakiś wypiek w którym główna rolę będą odgrywały jagody. Tym razem sposób na szybkie bułeczki które nie potrzebują wyrastania, a przygotujemy je w zaledwie poł godziny nie licząc czasu pieczenia.









Składniki na 9 bułeczek

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 35 g drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko kl L lub XL ( odłóżmy odrobinę do posmarowania bułek po wierzchu )
  • kilka kropel esencji waniliowej


Nadzienie z jagód:

  • 250 g jagód
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1/2 łyżki maki ziemniaczanej


1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Do jagód dodaje cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam (mrożonych jagód nie rozmrażamy, postępujemy tak samo z zamrożonymi jaki ze świeżymi)
4. Ciasto dziele na kulki o wadze 80 gram, każdą kuleczkę rozwałkowuje na grubość 3-4 mm i nakładam po 2 łyżki jagód, zalepiam formując owalne bułeczki.
Postępuje tak do wykończenia ciasta i jagód.
Uformowane bułeczki układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
W czasie nagrzewania piekarnika bułeczki przykrywam ściereczką (może nie rosną ale odpoczywają sobie te 10-15 minut)

Przed włożeniem do piekarnika górę bułeczek smaruje roztrzepanym jajkiem

5. Piekę w 190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.




Podobne Posty

24 komentarze

  1. Ale mi smaka zrobiłaś na jagodziankę ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba szybciutko piec puki jeszcze są jagody ;)

      Usuń
  2. Jak szybkie to zdecydowanie coś dla mnie, bo z czasem krucho u mnie w wakacje :-) Pyszne wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak szybkie i szybko można je zjeść bo takie dobre ;) :D

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co mogłam zrobić źle, że ciasto mi popękało podczas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto może pękać co widać na zdjęciu i część soczku ucieknie to cecha tego ciasta.

      Usuń
    2. Ok!! Na Twoim zdjęciu wyglądają idealnie i pięknie :))

      Usuń
    3. Dziękuje :D i Pozdrawiam ^_^

      Usuń
  5. Jagodzianki w Twojej wersji wyglądają wspaniale! Takich jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić :) Zapraszam do mnie na klasyczną wersję :) https://sprawdzonakuchnia.pl/jagodzianki-pyszne/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i dziękuje za zaproszenie i komentarz :)

      Usuń
  6. I jak się nie skusić takim jagodziankom... Mega smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, chyba nie da się przejść obojętnie ;) ^_^

      Usuń
  7. jejku jakie one cudowne!!!1

    OdpowiedzUsuń
  8. Żałuję, że nie upiekłam w tym roku, bo niestety miałam trudniejszy czas w życiu...

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy suche drożdże też mogą być ? Jeżeli tak to czy 7g wystarczająco?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mogą być suche drożdże. Do tych 7g (to jest cała jedna paczka) dodała bym odrobinę jeszcze z drugiej paczki, żeby było te 35g

      Usuń
    2. O fajnie super dziękuję

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych