Szybkie Krucho Drożdżowe Jagodzianki
Kiedy jest sezon na jagody staram się chociaż raz przygotować jakiś wypiek w którym główna rolę będą odgrywały jagody. Tym razem sposób na szybkie bułeczki które nie potrzebują wyrastania, a przygotujemy je w zaledwie poł godziny nie licząc czasu pieczenia.
Składniki na 9 bułeczek
Ciasto
- 300 g mąki
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 35 g drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 jajko kl L lub XL ( odłóżmy odrobinę do posmarowania bułek po wierzchu )
- kilka kropel esencji waniliowej
Nadzienie z jagód:
- 250 g jagód
- 2-3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki maki ziemniaczanej
1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Do jagód dodaje cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam (mrożonych jagód nie rozmrażamy, postępujemy tak samo z zamrożonymi jaki ze świeżymi)
4. Ciasto dziele na kulki o wadze 80 gram, każdą kuleczkę rozwałkowuje na grubość 3-4 mm i nakładam po 2 łyżki jagód, zalepiam formując owalne bułeczki.
Postępuje tak do wykończenia ciasta i jagód.
Uformowane bułeczki układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
W czasie nagrzewania piekarnika bułeczki przykrywam ściereczką (może nie rosną ale odpoczywają sobie te 10-15 minut)
Przed włożeniem do piekarnika górę bułeczek smaruje roztrzepanym jajkiem
5. Piekę w 190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
5. Piekę w 190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
26 comments
Ale mi smaka zrobiłaś na jagodziankę ❤
OdpowiedzUsuńTrzeba szybciutko piec puki jeszcze są jagody ;)
UsuńJak szybkie to zdecydowanie coś dla mnie, bo z czasem krucho u mnie w wakacje :-) Pyszne wyszły :-)
OdpowiedzUsuńTak szybkie i szybko można je zjeść bo takie dobre ;) :D
UsuńWyglądają pysznie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWyglądają rewelacyjnie <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńCo mogłam zrobić źle, że ciasto mi popękało podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńTo ciasto może pękać co widać na zdjęciu i część soczku ucieknie to cecha tego ciasta.
UsuńOk!! Na Twoim zdjęciu wyglądają idealnie i pięknie :))
UsuńDziękuje :D i Pozdrawiam ^_^
UsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJagodzianki w Twojej wersji wyglądają wspaniale! Takich jeszcze nie próbowałam, muszę to nadrobić :) Zapraszam do mnie na klasyczną wersję :) https://sprawdzonakuchnia.pl/jagodzianki-pyszne/
OdpowiedzUsuńPolecam i dziękuje za zaproszenie i komentarz :)
UsuńI jak się nie skusić takim jagodziankom... Mega smakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, chyba nie da się przejść obojętnie ;) ^_^
Usuńjejku jakie one cudowne!!!1
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :*
UsuńŻałuję, że nie upiekłam w tym roku, bo niestety miałam trudniejszy czas w życiu...
OdpowiedzUsuńCzy suche drożdże też mogą być ? Jeżeli tak to czy 7g wystarczająco?
OdpowiedzUsuńTak, mogą być suche drożdże. Do tych 7g (to jest cała jedna paczka) dodała bym odrobinę jeszcze z drugiej paczki, żeby było te 35g
UsuńO fajnie super dziękuję
UsuńJagodzianki wyglądają przepysznie! Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuje i ciesze się ze przepis i jagodzianki się podobają :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.