Szybkie Ciasto Czekoladowe Z Truskawkami I Budyniem

by - 7/09/2021 12:00:00 AM

U nas w kuchni znowu panuje "upał" także jest zakaz używania piekarnika, ale mam przepis który robiłam na tamtą niedzielę i myślę go powtórzyć i na ta niedziel żeby jeszcze wykorzystać ostatnie truskawki :)
Ciasto robi się ekspresowo, a jest tak wilgotne i smaczne, że jeszcze wiele razy zagości w mojej słodkiej kuchni z różnymi dodatkami.










Składniki na blaszkę 20 x 20 cm

ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/3 szkl oleju
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko kl L
  • 1 i 1/3 łyżki kakao
  • 1 łyżka powideł
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń:
  • 1/2 opakowania budyniu w proszku waniliowego
  • 250 ml mleka
  • 1 i 1/2 łyżki cukru
dodatkowo:
  • kilkanaście truskawek
  • cukier puder na górę

1. Budyń ugotować według przepisu i prawie całkowicie ostudzić.
2.  Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Budyń wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy połówki truskawek.


Ciasto pieczemy w 170 stop. przez około 50 - 60 minut. 
Po lekkim przestudzeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem. Smacznego !

Podobne Posty

3 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych