U nas w kuchni znowu panuje "upał" także jest zakaz używania piekarnika, ale mam przepis który robiłam na tamtą niedzielę i myślę go powtórzyć i na ta niedziel żeby jeszcze wykorzystać ostatnie truskawki :)
Ciasto robi się ekspresowo, a jest tak wilgotne i smaczne, że jeszcze wiele razy zagości w mojej słodkiej kuchni z różnymi dodatkami.
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm
ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl cukru
- 1/3 szkl oleju
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajko kl L
- 1 i 1/3 łyżki kakao
- 1 łyżka powideł
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń:
- 1/2 opakowania budyniu w proszku waniliowego
- 250 ml mleka
- 1 i 1/2 łyżki cukru
dodatkowo:
- kilkanaście truskawek
- cukier puder na górę
1. Budyń ugotować według przepisu i prawie całkowicie ostudzić.
2. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Budyń wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy połówki truskawek.
Ciasto pieczemy w 170 stop. przez około 50 - 60 minut.
Po lekkim przestudzeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem. Smacznego !
3 comments
świetne ciasto
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.