Paluchy Chlebowe

by - 6/14/2021 12:01:00 AM

Kolejna propozycja domowej przekąski do pogryzania w czasie meczy czy po prostu do filmu czy serialu ;)






Składniki na 1 blachę

zaczyn:
  • 7 g drożdży
  • 70 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • dwie szczypty cukru
  • 2 łyżki oleju
  • ewentualnie kminek, mak, sezam na wierzch lub do środka paluchów

1. Najpierw robimy zaczyn  pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski dodajemy mąkę, sól, szczypty cukru i ewentualnie (dodatki jak mak itp.)
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta, podczas wyrabiania dodajemy olej. Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 30-40 minut.
3. Kiedy wyrośnie wałkujemy na placek grubości 0,5 mm i wycinamy cieniutkie paseczki które układamy na blaszce.




Pieczemy nasze paluchy w 200 stop przez 10-12 minut tak aby się nie przypiekły, bo każdy piekarnik jest inny a to są tylko cieniutkie paluchy ;)




Podobne Posty

4 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych