Biszkoptowa Kostka Z Serem Gotowanym I Pianką Truskawkową
Proste i lekkie ciasto chociaż lista składników jest dość długa to bardzo szybko i przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej zjada ;)
Składniki na blaszkę 17 x 17 cm (na blaszkę 24 x 24) podwoić składniki
biszkopt:
- 3 jajka kl M
- 1/2 szkl mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżeczki kakao
- 1/2 szkl cukru
- około 8 -10 truskawek podzielonych na połówki
masa sernikowa:
- 250 g kremowego twarogu np. Mój Ulubiony
- 1/3 szkl cukru
- 40 g masła
- 1 jajko kl M
- 2 czubate łyżki budyniu
- 30 ml mleka
pianka truskawkowa:
- 150 g mrożonych truskawek
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka żelatyny
Biszkopt
1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i esencją waniliową. Na wierzchu układamy połówki truskawek. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Upieczony studzimy i przekrawamy w pół.
Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego nie zrobimy masa nie będzie się trzymać biszkoptu.
Masa Serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajko i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią.
Pianka truskawkowa
5. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami wody do napęcznienia. Następnie przed dodaniem jej podgrzewamy do rozpuszczenia (można dodać jeszcze odrobinkę wody)
6. Truskawki rozmrażamy powoli na najmniejszym gazie (możemy je też wyjąć wcześniej aby same się rozmroziły na sitku)
7. Z powstałego soku z pod rozmrożonych truskawek odlewamy około 80 ml, nadmiar jest nam niepotrzebny. Całość blendujemy na gładko.
8. Do ciepłych truskawek dodajemy żelatynę i mieszamy, na koniec dodajemy jogurt.
8. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy zahartowane truskawki z żelatyną (do musu z truskawek dodajemy ze 2 łyżki śmietany ubitej i mieszamy) całość odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, a następnie wykładamy na biszkopt.
Ciasto smakuje najlepiej po około 3 godzinach w lodówce. Smacznego !
6 comments
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńświetne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPiękny biszkopcik ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.