Paluchy Chlebowe
Kolejna propozycja domowej przekąski do pogryzania w czasie meczy czy po prostu do filmu czy serialu ;)
Składniki na 1 blachę
zaczyn:
- 7 g drożdży
- 70 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- dwie szczypty cukru
- 2 łyżki oleju
- ewentualnie kminek, mak, sezam na wierzch lub do środka paluchów
1. Najpierw robimy zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski dodajemy mąkę, sól, szczypty cukru i ewentualnie (dodatki jak mak itp.)
Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabianie ciasta, podczas wyrabiania dodajemy olej. Gotowe ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 30-40 minut.
3. Kiedy wyrośnie wałkujemy na placek grubości 0,5 mm i wycinamy cieniutkie paseczki które układamy na blaszce.
Pieczemy nasze paluchy w 200 stop przez 10-12 minut tak aby się nie przypiekły, bo każdy piekarnik jest inny a to są tylko cieniutkie paluchy ;)
4 comments
są idealne
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńPyszności :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńIdealne do zupy ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.