Niby Dżem Z Melona I Jabłka
Dlaczego niby dżem ponieważ konsystencja jego jest dość rzadka i bliżej mu do sosu niż do
dżemu, a będzie idealny do placuszków, naleśników czy do deserów oczywiście na chałeczkę też będzie można go dać ;)
Dżem powstał nie planowanie ponieważ kupiłam melon który po rozkrojeniu okazał się niedojrzały i mało słodki dlatego aby go nie wyrzucać przerobiłam go na coś pysznego ;)
Składniki na 4 słoiki 300 g
- 1 melon może być niezbyt dojrzały (o wadze mniej więcej 1,2 kg )
- 1 duże jabłko starte bez skórki
- 1/2 cytryny
- 1 opakowanie pektyn (takie na 2 kg )
- 1/2 szkl cukru
1. Melona obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy starte jabłko, sok z cytryny oraz połowę z 1/2 szkl cukru. Gotujemy z około 30 minut oczywiście cały czas mieszamy.
2. Po tym czasie całość blendujemy i wsypujemy pektynę wymieszaną z pozostałą ilością cukru dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy jest odpowiednio słodki dla nas, jeśli nie dodajemy jeszcze cukru i gotujemy ostanie 5 minut.
Gotowy dżem nakładamy do wymytych i wyparzonych słoików, a następnie pasteryzujemy.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) woda ma się lekko gotować, około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
8 comments
Piękny kolorek zachęca, na pewno jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny tak że czwarty słoiczek już był nie pełny przy napełnianiu ;)
UsuńMniami dżemik z melona ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest mniam :)
Usuńmusi fajnie smakować
OdpowiedzUsuńW zapachu i smaku jak miód ;)
UsuńMusi być pyszny, a kolor ma piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :) Już kończymy pierwszy słoiczek :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.