Jagodzianki Z Twarogiem I Mrożonymi Jagodami
Nadszedł czas aby pozbyć się zapasów owocowych z zamrażarki i w pierwszej kolejności w ruch poszły jagody z których powstały pyszne jagodzianki :)
Składniki na około 9-10 jagodzianek
Na zaczyn:
Na zaczyn:
- 25 g drożdży
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
- 300 g mąki
- 1 całe jajko kl. M
- 4 łyżek cukru
- około 40 g masła roztopionego
- parę kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie z jagód :
- 120 g jagód mrożonych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej
Nadzienie z twarogu:
- 200 g kremowego twarogu
- 4-5 łyżeczek cukru (razem z waniliowym)
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
Lukier:
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 łyżki ciepłej wody lub poł na pół z sokiem cytrynowym
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajko, dodajemy esencję waniliową oraz szczyptę soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. W tym czasie mieszamy twaróg z cukrem/cukrami i śmietanką.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 9 lub 10 kulek.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 9 lub 10 kulek.
5. Każdą kulkę rozpłaszczamy i nakładamy po łyżeczce twarogu oraz jagód (Możemy też wymieszać jagody z twarogiem, ja wolałam nakładać je osobno) i zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
5. Wyrośnięte jagodzianki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia, a następnie polewamy je lukrem wcześniej przygotowanym.
10 comments
Uwielbiam drożdżówki z jagodami a Twoje wyglądają mega smacznie 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńWyglądają tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, były tak pyszne że w ekspresowym tempie je zjedliśmy :)
UsuńKiedy widzę takie pyszności, od razu tęsknię za latem i plażą :) Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, oj mi też przypominają się wakacje :)
UsuńSuper jagodzianki Ci wyszły <3!
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
Usuńrobiłam kiedyś podobne są przepyszne
OdpowiedzUsuńTo prawda są przepyszne :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.